Banská Štiavnica je dokonalé miesto pre prekladateľa

Trojičné leto otvoril v Banskej Štiavnici prekladateľ, literárny vedec, slavista, autor – Zvonko Taneski pôvodom zo severného Macedónska. Za hrubými múrmi rezidenčného bytu Slovenského literárneho centra prekladá Jednorožce Barbory Hrínovej.

Útulné a priateľské prostredie ArtCafé v Banskej Štiavnici už druhýkrát tohto roku veľkoryso sprístupnilo svoje priestory Slovenskému literárnemu centru a diskusii o umení prekladu.

V rámci projektu Trojica Air sa s autorkou Barborou Hrínovou a jej prekladateľom Zvonkom Taneskim zhováral Dado Nagy. Publikum bolo viac než skromné, no debata prebiehala ako pred plným auditóriom.

Pán Taneski zasvätil účastníkov a účastníčky nielen do svojej práce s textom, ale aj do situácie literárnych aktérov v Severnom Macedónsku. Hovoril aj o tom, že pri výbere svojho budúceho prekladu vždy zohľadňuje, či má k textu vnútorný vzťah, či dokáže byť autorovi alter ego. To bolo aj kritériom pri jeho výbere Jednorožcov. Spolu s autorkou sa zhodli, že inakosť poviedkových postáv spočíva vo vnútornej osamelosti a nemožnosti nájsť druhého/druhú.

Barbora Hrínová zároveň prezradila, že pracuje na novej knihe, kde bude hlavnou postavou šesťdesiatnik Ambróz...

Spolu s našimi hostiteľkami v Artcafé veríme, že pri budúcich stretnutiach s literatúrou a umením budú potrebovať viac stoličiek a múzy uvidia, že ich kopance umelcom a umelkyniam kompenzuje vďačné publikum.


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú aj v roku 2023 jedenásť rezidenčných pobytov v dĺžke jedného mesiaca prekladateľom a prekladateľkám slovenskej literatúry do cudzích jazykov TROJICA AIR (artist in residence). Projekt TROJICA AIR finančne podporila LITA, autorská spoločnosť. Autorkou grafickej koncepcie je Kristína Soboň, autormi loga Trojica Air Palo a Janka Bálik.

  • Banská Štiavnica je dokonalé miesto pre prekladateľa - 0
  • Banská Štiavnica je dokonalé miesto pre prekladateľa - 1
  • Banská Štiavnica je dokonalé miesto pre prekladateľa - 2
  • Banská Štiavnica je dokonalé miesto pre prekladateľa - 3
  • Banská Štiavnica je dokonalé miesto pre prekladateľa - 4