Cena EBOR: Monika Kompaníková je vo finálovej trojke

Kniha Piata loď vyšla v slovenčine po prvýkrát už v roku 2010, odvtedy bola preložená do 13 jazykov. V anglickom preklade Janet Livingstone vyšla vo vydavateľstve Seagull Books v roku 2021. Autorka Monika Kompaníková tak so svojím románom ašpiruje na víťazku prestížnej Literárnej ceny Európskej banky pre obnovu a rozvoj (angl. European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), skr. EBOR.

Literárna cena EBOR propaguje literatúru takmer 40 krajín strednej a východnej Európy, balkánskych štátov, centrálnej Ázie a ďalších oblastí okolo Stredozemného mora. Je jednou z mála cien, ktoré oceňujú prácu samotných autorov a autoriek, ale aj prekladateľov a prekladateliek ich kníh. Víťaz alebo víťazka získa 20 000 € a dva tituly na druhom mieste 8 000 € s tým, že sa finančná odmena rovnomerne rozdelí medzi autorov a autoriek, i prekladateľov a prekladateliek.

Nezávislá porota (v zložení Toby LichtigAlex ClarkBoris Dralyuk Kathryn Murphy) v tomto roku vybrala vybrala 10 románov (z Bieloruska, Českej republiky, Grécka, Maďarska, Poľska, Ruskej federácie, Slovenskej republiky, Ukrajiny a Uzbekistanu), ktoré považuje za diela s výnimočným rozprávačským potenciálom. Celkovo je v užšom výbere 8 jazykov, čo predstavuje fascinujúcu zmes kultúr z rôznych oblastí pôsobenia EBOR.

Toby Lichtig, predseda poroty, povedal: „Všetci v porote sa tešíme z tohto výberu, ktorý predstavuje úžasnú rozmanitosť súčasnej beletrie pochádzajúcej z východnej a strednej Európy a strednej Ázie. Cena EBOR pripimána silu literatúry sprostredkovať naliehavé skúsenosti a premostiť rozdielne životy.“

Víťaz či víťazka tejto ceny bude vyhlásený/-á 13. júna 2022.

Toto sú tri finálové tituly, ktoré sa uchádzajú o Cenu EBOR:

The Book of Katerina - Auguste Corteau, preklad Claire Papamichail (Parthian Books), Grécko

Boat Number Five - Monika Kompaníková, preklad Janet Livingstone (Seagull Books), Slovensko

The Orphanage - Serhiy Zhadan, preklad Reilly Costigan-Humes and Issac Stackhouse Wheeler (Yale University Press), Ukrajina

Finalisti (traja autori/autorky a ich prekladatelia/prekladateľky) Ceny EBOR za literatúru 2022 budú pozvaní na slávnostné odovzdávanie cien, ktoré sa uskutoční začiatkom júna – vtedy bude vyhlásený aj víťaz či víťazka. Viac informácií nájdete na stránke EBOR.