Diskusia Trojica: Charles S. Kraszewski – Ján Kollár

Kollárovu Slávy dceru prebudil k životu v Amerike a pomaličky nadobúda formu v Banskej Štiavnici.

Projekt Trojica Air 2024 tentoraz ponúkol priestory svojho rezidenčného bytu básnikovi, literárnemu historikovi a prekladateľovi Charlesovi Kraszewskemu, ktorý sa pustil do ďalšieho zo zakladajúcich textov slovenskej literatúry. Slávy dcera Jána Kollára bude totiž súčasťou Kollárových vybraných spisov, ktoré onedlho vyjdú v jeho preklade anglickom jazyku.

Prekladateľský videozápisník z pobytu Charlesa Kraszewskeho v Banskej Štiavnici si môžete pozrieť 12.8. na našom YouTube.

Charles S. Kraszewski (1962) - básnik a prekladateľ zo slovenčiny, poľštiny a češtiny. Literatúru študoval na Univerzite Jagelonskej v Krakove v rokoch 1984-1986 a doktorát z nej  získal v roku 1990 na Štátnej Univerzite v Pensylvánii, kde pracoval pod vedením českého básnika prof. Ria Preisnera. V angličtine vydal tri zväzky poézie Beast (Zviera, 2013), Diet of Nails (Klinčeková diéta, 2014), a Chanameed (2014). Po poľsky  mu vyšli dve zbierky Hallo Sztokholm (Kielce: Pewne, 2021); Skowycik (Malé fňukanie, Kielce: Pewne, 2023). Aktuálne pripravuje tretí: Trzecia część gwiazd (Tretia časť hviezd). Zo slovenčiny do angličtiny preložil vybrané spisy Ľudovíta Štúra, denník Janka Jesenského Cestou k slobode spoločne s výberom veršov zo zbierky Zo zajatia a hrdinské piesne Jána Hollého. Píše aj satirické romány: Accomplices, You Ask? (Spolupáchatelia, pýtate sa? San Francisco: Montag, 2022); At the Tone (Na tón, San Francisco: Montag, 2024).  Kraszewski je členom Spoločnosti poľských spisovateľov (SPP) v Krakove a Zväzu Spisovateľov Poľských v zahraničí (ZPPN) v Londýne. V roku 2023 mu poľské ministerstvo kultúry udelilo medailu Gloria Artis.

Ján Kollár (1793-1852) - bol slovenský politik, básnik, spisovateľ, evanjelický kňaz, ideológ slovenského a predstaviteľ českého a slovenského národného obrodenia, jazykovedec. Patril k zásadným osobnostiam hlásiacim sa k politickému programu panslavismu. Písal aj pod pseudonymom Čechobratr Protištúrsky. Bol teoretikom a propagátorom slovanskej vzájomnosti a česko-slovenskej jazykovej jednoty. Opieral sa o princípy Herderovej a Hegelovej filozofie dejín. Utvoril ucelenú filozofickú koncepciu slovanských dejín, ktorá ovplyvnila nielen slovenské, ale aj iné slovanské národné hnutia. Za svoju prácu množstvo ocenení nielen na území Slovenska ale aj za jeho hranicami. Je autorom 86 básní. Na svojej fare v Pešti prijímal vzdelancov a usiloval sa o šírenie a vzájomný prienik kultúry aj umenia. Literatúru nepokladal za svoju primárnu činnosť, preto zotrvával pri češtine, hoci revolučné časy žiadali obrátiť sa k ľudu v jeho reči. Tak vznikol známy a zásadný rozpor medzi Kollárom a Štúrom. Písanie poézie a prózy však bolo jeho veľkou záľubou a venoval sa i zbieraniu ľudových piesní v spolupráci s Pavlom Jozefom Šafárikom a Jánom Blahoslavom-Benediktim. Po Jánovi Kollárovi je pomenovaná planétka 20991 - Jánkollár.

 


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov. Aj v roku 2024 bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autorkou grafickej koncepcie je Kristína Soboň, autormi loga Trojica Air Palo a Janka Bálik.