Diskusia Trojica: Michal Harpáň – Soňa Uriková

Sme radi, že Michal Harpáň, akademik, literárny vedec a milovník umeleckého slova si stále zachováva slovenskú súčasnú literatúru vo svojej priazni, hľadá v nej poklady a nachádza si čas sprostredkovať ich srbskému publiku.

Tentoraz neomylne siahol po ostatnej víťazke ceny Anasoft litera.  Prvé letné dni v Banskej Štiavnici tak pracuje na preklade knihy Dôvod na radosť autorky Sone Urikovej.  

Video nájdete vo štvrtok 6. júna o 19:00 h na našom YouTube.

TROJICA AIR je od roku 2020 rezidenciou pre prekladateľov a prekladateľky slovenskej literatúry do cudzích jazykov.

 

Michal HARPÁŇ študoval juhoslovanské literatúry na Filozofickej fakulte v Novom Sade, kde od r. 1969 pôsobil ako asistent, neskôr doc., prof. a vedúci katedry slov. jazyka a literatúry. Zároveň prednášal slovenskú literatúru na filozofickej fakulte univerzity v Belehrade  a teóriu literatúry na Vysokej škole pedagogickej v Segedíne a  Od roku 2005 bol profesorom slovenskej literatúry a garantom odboru slovenský jazyk a literatúra na UMB v Banskej Bystrici. V rokoch 1974 – 81 bol šéfredaktorom časopisu Nový život. Významný predstaviteľ modernej literárnej vedy, ktorý poukázal na hodnoty slovenskej dolnozemskej literatúry, v kritickej činnosti ovplyvňoval jej vývoj a nástup novej generácie. Kritiky a literárne recenzie o tejto problematike zhrnul do kníh Priestory imaginácie (1974) a Kritické komentáre (1978) a je autorom mnohých ďalších literárnovedných štúdií. Vo svojich prácach sleduje vývinový oblúk slovenskej vojvodinskej literatúry, chronológiu tohto vývinu a sústreďuje sa na tvorbu jej popredných osobností. Je autorom kníh: Hlboké koľaje – antológia prózy juhoslovanských Slovákov (1988), Premeny rozprávania (1990), Zápas o identitu (2000), Texty a kontexty (2004), Literárne paradigmy (2004) a i. Zostavil niekoľko antológií a výberov (Rodisko hmiel, P. Bohuš, J. Labáth, J. Kmeť a i.). Do srbčiny prekladá slov. prózu a literárnu vedu. Žije v Srbsku. 

Soňa Uriková pochádza z Považskej Bystrice. Vyštudovala filmovú scenáristiku a dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Debutovala zbierkou poviedok Živé ploty (KK Bagala 2015). V roku 2020 jej vyšla kniha pre deti Jašo na jarmoku (ahaslovakia). Organizuje literárny projekt Medziriadky, vedie workshopy kreatívneho písania, býva porotkyňou v literárnych súťažiach, prispieva do rozhlasu, časopisov či knižných antológií. Publikovala v zborníkoch Poviedka 2011 a 2012. Žije v Bratislave.

 


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov. Aj v roku 2024  bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autormi loga Trojica Air sú Palo a Janka Bálik.