Portrét českého židovského básnika

V pražskom nakladateľstve Prostor vyšiel román Jiřího Kamena Hugo. Autor je rozhlasový redaktor a zameriava sa na zvláštne osudy postáv českej literatúry 20. storočia. Knižne už priblížil čitateľom osud Artura Longena. V románe Hugo predstavuje židovského básnika, politika, eskamotéra, rodáka z Kyjova Huga Sonnenscheina, nazývaného Sonka. Osud tohto kontroverzného básnika sa prelína s neuralgickými bodmi 20. storočia – zúčastnil sa na 1. svetovej vojny, udržiaval kontakty s Georgom Traklom a ďalšími rakúskymi expresionistami 20. rokov. Aj jeho básne z tohto obdobia obstoja vedľa ich tvorby. Písal si s Trockým, poznal sa s Mussolinim, Goebbelsom, Hitlerom… Po 2. svetovej vojne ho obvinili z kolaborácie s fašistami a odsúdili na 20 rokov väzenia vo väznici Mírov. Väzenie nevydržal a roku 1953 zomrel.

Východiskovou scénou románu je list, ktorý píše Hugo Sonnenschein z väzenia vtedajšiemu tajomníkovi ÚV KSČ Rudolfovi Slánskemu. List plný spomienok je poznačený horkosťou z biedneho postavenia. Keďže ho vyzvali, aby napísal svoj životopis, v liste sprevádza adresáta cestou svojho života – a práve tu začína Jiří Kamen odvíjať príbeh Sonku vo forme ja rozprávania.

Jiří Kamen sa postavou Huga Sonnenscheina zaoberal vari dvadsať rokov a poznal všetky dostupné archívne materiály. S reáliami zaobchádza ako v literatúre faktu, ale svojho hrdinu vytvára tak, aby sa mu čo najväčšmi priblížil. Usiluje sa ho pochopiť a zobraziť síce zasvätene, ale aby mu neublížil. Vytvára obraz plný otázok a predstavuje aj širokú plejádu postáv z českej, nemeckej a židovskej komunity prvej polovice 20. storočia. Či sa všetky udalosti odohrali tak, ako je to v románe, nie je jednoznačné, ale také ambície si autor ani nekládol.

Jarmila Wankeová