Ivana Dobrakovová je nominovaná na EBRD cenu za literatúru!
Anglický preklad knihy Matky a kamionisti slovenskej autorky Ivany Dobrakovovej bola nominovaná na Cenu EBRD banky za literatúru. Dobrakovová sa ocitla v skvelej spoločnosti, keďže okrem nej v tomto roku budú bojovať o víťazstvo v súťaži aj diela Orhana Pamuka, Olgy Tokarczuk či Georgiho Gospodinova.
EBRD Literature Prize každoročne oceňuje najlepšiu umeleckú literatúru, ktorá pochádza z krajín, kde EBRD banka pôsobí. Cena tiež slúži na zvýraznenie dôležitosti umeleckého prekladu, keďže je množstvo krajín, ktorých jazyky patria k menšinovým a ich autori sa v zahraničí bez kvalitného prekladu nemôžu presadiť.

Nominácia Ivany Dobrakovovej je tak aj ocenením práce prekladateľov Julia Sherwood a Petera Sherwood, bez ktorých by kniha Mothers and Truckers nevyšla. Poďakovanie patrí aj vydavateľstvu Jantar Publishing, ktoré uverilo v hodnotu Dobrakovovej titulu. Autorke srdčene gratulujeme , a budeme jej a prekladateľskému tandemu držať palce, aby v súťaži zvíťazili a získali odmenu 20.000 eur. Oznámenie výsledkov súťaže sa očakáva v mesiaci jún.