Je tu BRaK

Dnes sa začína už jedenásty ročník medzinárodného multižánrového knižného festivalu BRaK, ktorý sa z Novej Cvernovky presunul do historického centra Bratislavy. Predajnú výstavu kníh a bohatý program si budete môcť užiť na Františkánskom námestí a v jeho bezprostrednom okolí.

Bratislavský knižný festival vznikol v roku 2013 s cieľom vytvoriť priestor najmä pre malých, nezávislých knižných tvorcov a ich diela. Jeho ambíciou je podávať hodnoverný obraz o dianí v knižnom priestore, s dôrazom na tú časť vydavateľskej produkcie, ktorá nestavia výhradne na očakávaniach spotrebiteľského trhu. 

Program festivalu začína 31.5. a potrvá do nedele, 2.6.2024. Na Františkánskom námestí bude po všetky tri dni predajná časť menších aj väčších vydavateľstiev zo Slovenska a Čiech. Medzi nimi nájdete aj náš stánok, v ktorom si budete môcť zakúpiť nielen novinky z našej produkcie, aj napríklad aj monografiu Jany Juhásovej Belasé Ó, ktorá mapuje básnickú cestu Rudolfa Juroleka. Táto kniha pred nedávnom získala ocenenie v súťaži Kniha Oravy 2023. Na našom youtube nájdete krátky rozhovor s autorkou aj básnikom. 

Primaciálne námestie sa zmení na detskú zónu, kde bude prebiehať program pre najmenších. Koncerty, divadlo a diskusie budú v priestoroch Mirbachovho paláca, na Bielej 6, v Zichyho paláci, Rómerovom dome či v Kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici.  Súčasťou festivalu sú samozrejme aj diskusie s významnými autorkami a autormi súčasnej slovenskej i svetovej literárnej scény. Predstavia sa napríklad Itamar Vieira Junior (BR), Pál Závada (HU), Enrico Ippolito (DE), Ulli Lust (AT), ale aj Tomáš Forró, Irena Brežná, Júlia Marcinová či Tereza Oľhová.

SLC do programu pripravilo tri podujatia. V sobotu, 1.6. sa v Mirbachovom paláci uskutoční diskusia s tromi zahraničnými vydavateľkami, ktoré sa zaujímajú o pôvodnú slovenskú tvorbu. Pozvanie prijali Charlotte Groult z francúzskeho vydavateľstva Cambourakis, Janika Rüter z nemeckého Suhrkampu a Isabella Barber z britského Comma Press. Najstarší detský časopis Slniečko bude súčasťou detskej zóny na Nádvorí Starej radnice.  Na Deň detí od 13:00 pripravili špeciálne čítanie a workshop, ktoré zapojí všetky vaše zmysli a v nedeľu, 2.6. sa budú rozprávať s autorom Petrom Gärtnerom v rámci diskusie pod názvom Z knihy do časopisu, z časopisu do knihy.

Podrobný program festivalu nájdete na sociálnych sieťach a webe brakfestival.sk 

Srdečne pozývame!