Karel Kuna na Vyšehradskom literárnom štipendiu v Bratislave

Počas roku 2024 privíta Slovenské literárne centrum tradične rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia.

Prvá medzinárodná skupina už začala svoj šesťtýždňový jarný pobyt v Bratislave a bude tu pôsobiť do 12. júna. 

Tohtoročných jarných štipendistov z krajín Vyšehradskej štvorky budete mať možnosť osobne spoznať 2. júna o 11:00 na spoločnej diskusii v historických priestoroch na Bielej ulici č. 6 v Bratislave. Literáti vystúpia v rámci Bratislavského knižného festivalu - BRaK. Všetkých srdečne pozývame.

Rezidentom, ktorý reprezentuje českú literárnu scénu, je prozaik Karel Kuna

V divokých deväťdesiatych rokoch pracoval ako novinár v tlačovej agentúre a reportér v týždenníku Literárne noviny. Pôsobil taktiež ako knižný redaktor, aj ako konzultant nadnárodnej korporácie. V súčasnosti pracuje ako analytik v banke.

Popri poviedkach a publicistických textoch v časopisoch vydal v roku 2003 poviedkovú zbierku Cesta do Malšic (Mladá fronta). Podľa jednej z poviedok natočil režisér Ján Prušinovský film Nejlepší je pěnivá. V roku 2022 vydal zbierku poviedok Agentura (Paper Jam). O rok neskôr spolu s Igorom Malijevským napísal divadelnú hru Červená linie (Paper Jam).

Karel Kuna verí, že knihy sú jednou z najlepších ciest k sebe aj k ľuďom. Preto ich rád číta a keď to ide, aj píše.

Ukážku z jeho tvorby nájdete tu.