Katarína Kucbelová na rezidenčnom pobyte v Berlíne

Oceňovaná poetka a prozaička Katarína Kucbelová, laureátka ocenenia Zlatá vlna 2023, strávi v priebehu novembra a decembra mesiac v Berlíne na rezidenčnom pobyte v Literarisches Colloquium Berlin (LCB). V rámci tvorivého pobytu sa uskutočnia dve podujatia, na ktorých autorka spoločne s prekladateľkou Evou Profousovou odprezentuje nemecký preklad svojej knihy Čepiec/Die Haube, ktorá vyšla v októbri tohto roku vo švajčiarskom vydavateľstve Ink Press.

· 30. novembra o 18.00 h v Slovenskom inštitúte v Berlíne – Podujatie určené pre laickú i odbornú verejnosť, ako aj  pre poslucháčov a pracovníkov lektorátov slovenského jazyka bude moderovať riaditeľka Slovenského inštitútu, pani Zuzana Megová, hudobný sprievod na klavíri zabezpečí Michaela Tomaníková. Pre hostí bude pripravené občerstvenie s akcentom na slovenské špeciality a slovenské vína.

Viac info: https://www.facebook.com/events/2705506982923277

· 4. decembra o 19.30 v LCB Berlín – K. Kucbelová vystúpi spoločne s moldavskou spisovateľkou Tatianou Țîbuleac, autorkou knihy Sklenená záhrada, ktorá bola preložená aj do slovenčiny. Rozhovor budú viesť ich prekladatelia Eva Profousová a Ernest Wichner. Diela oboch autoriek spája téma nátlaku a represií, ktorým čelia ženy v patriarchálnych a autoritárskych systémoch. 

Podujatie je súčasťou projektu „Souvenir“, v ktorom od októbra 2022 do konca tohto roka prebehne približne 30 čítačiek autorov a autoriek z východnej a strednej Európy v 11 literárnych domoch naprieč nemeckojazyčnými krajinami. Každý z nich so sebou prinesie suvenír, ktorý priblíži ich tvorbu a krajinu.

Viac info: https://lcb.de/programm/souvenir-kucbelova-tibuleac/