Mila Haugová na festivale Lyriktreffen v meste Münster

Slovenská poetka Mila Haugová sa zúčastní na festivale poézie Lyriktreffen v nemeckom meste Münster, ktorý sa koná v termíne 10.-13. mája 2024.

Mottom 23. ročníka festivalu, ktorý sa usporadúva ako bienále, je Poézia a všedný deň. V časoch vojny, násilia, pandémie, ekologickej krízy sa totiž práve bežný deň stáva niečím, po čom túžime, uvádzajú Aurélie Maurins a Anja Utler, ktoré stoja na čele umeleckého vedenia festivalu. Ako dodávajú, jazyk poézie dokáže navyše priniesť do našej každodennej životnej reality nové pohľady. Počas debát sa budú diskutujúci zaoberať i otázkou, akú rolu môže mať poézia v každodennom živote.

Mila Haugová predstaví svoje básne v mestskom divadle v Münsteri, v piatok 10. mája o 19:15 v rámci programového bloku Poesie & Alltag I.: Von Zugewandtheit und Geduld (Poézia a všedný deň: O oddanosti a trpezlivosti). Spoločne s ňou v tomto bloku vystúpia aj švajčiarsky básnik Franz Dodel a nemecká autorka Lütfiye Güzel.

Naposledy vyšla Mile Haugovej v nemeckom jazyku kniha Zwischen zwei Leeren (Edition Korrespondenzen, 2020), ktorá ponúka výber zo zbierok Srna pozerajúca na Polárku a Archívy priestorov. Za prekladom stoja samotná autorka a poetka a prekladateľka Anja Utler.

Na festivale sa predstavia viac než dve desiatky poetiek a poetov nielen z nemeckojazyčných krajín, ale aj z Ukrajiny, Francúzska či Chorvátska. Súčasťou programu sú aj sekcie o poézii a komikse, projekt spájajúci poéziu a zvukové umenie s názvom „everyday sounds“ či prezentácia workshopu o prekladaní básní významného amerického spisovateľa a aktivistu Jamesa Baldwina pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.

Odovzdaná bude Cena mesta Münster za medzinárodnú poéziu. Tento rok ju získa americká poetka Diane Seuss a jej nemecký prekladateľ Franz Hofner za dvojjazyčnú zbierku s názvom Frank: Sonnette.