Newsletter Knižnej revue 1/2021

Jednou z vážnych dilem, ktoré musí človek počas života riešiť, je nepomer medzi zväčšujúcim sa objemom kníh, ktoré potrebujeme vlastniť, a zúfalým nedostatkom času na ich čítanie. Japonci sa s tým vyrovnali tradične – našli tomuto javu pomenovanie. Tsundoku označuje hromadenie kníh, ktoré nikdy neprečítame.
Ako sa tešiť z kníh nielen pohľadom na plnú knižnicu? Jedna možnosť by tu bola. Je síce menej podmanivá ako pomalé prehŕňanie sa v kníhkupectve, ale dokáže ušetriť čas napríklad na samotné čítanie kníh. Knižná revue vám každý mesiac prináša výber nových titulov, ktorým sa oplatí venovať pozornosť. Naši „predčítači“, recenzenti a spoluautori prechádzajú desiatky knižných noviniek a ich odporúčania vám môžu pomôcť zorientovať sa v mori nových kníh, ktoré pribúdajú každý deň.  

„Od súčasnosti potrebujem odstup,“ hovorí laureát ceny Európska kniha 2020, Pavol Rankov

Jednou z takých kníh, ktorá stojí za prečítanie – ak ste tak ešte neurobili, je román Pavla Rankova Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy). Pozoruhodný je nielen samotný obsah, ale aj fakt, že kniha má už vyše 12 rokov a pred niekoľkými týždňami sa stala európskou knihou roka 2020.
Román, ktorý vyšiel v 14 jazykoch, ohodnotila porota zložená z publicistov prestížnych európskych médií (napr. Le Monde, Le Figaro, El Pais, Politico, Gazeta Wyborcza) ako „vynikajúci príspevok k skúmaniu pamäti a svedomia nielen obyvateľov bývalého východného bloku, ale celej Európy“.  Nie je to prvá cena, ktorú Rankov za knihu získal, ale je to vôbec prvá cena Európskej knihy pre spisovateľa zo Slovenska. Pri tejto príležitosti sme pre vás sprístupnili rozhovor s laureátom na webe a nájdete ho aj v najnovšom vydaní Knižnej revue.

Putovanie Sándora Petőfiho

V novom čísle dostali priestor aj starí básnici, nové talenty aj stálice slovenskej scény tak, ako ich nepoznáte. Silvia Ruppeldtová píše o prvom slovenskom preklade cestopisných poznámok a listov  veľkého maďarského básnika Sándora Petőfiho. V literárnej reportáži komentuje jeho putovanie po Gemeri, kam sama podniká mnoho ciest. „Sándor Petőfi mal dvadsaťdva rokov a ako pomocnému redaktorovi časopisu Peštianska móda sa mu „zunovala parádna pracovňa“. A tak chudobný a bez istého príjmu, zato však ako vták slobodný, začal cestovať,“ píše v texte.

Zdroj obrázka: wikipedia.org

Návrat k naivitě

„Znovudosažení naivity je o to lákavější, když si člověk uvědomí, že už jednou naivní byl a že mu tak bylo podle všech předpokladů dobře,“ píše o novom vydaní zbierky Erika Jakuba Grocha Druhá naivita Martin Lukáš – český literárny kritik a historik, ktorý je považovaný slovami básnika Petra Borkovca „za najväčší kritický objav posledných rokov“. 

Na brehu spieva dav

Keď koncom minulého roka vyšiel debut Michala Franku, v literárnej obci to zašumelo nadšením. Dado Nagy v súčasnom románe našiel paralelu s legendárnou Pišťankovou knihou Rivers of Babylon. „To, čo tieto dva výrazné debuty, aj napriek všetkým rozdielom spája, je mrazivá výstižnosť, s akou naznačujú budúci spoločenský vývoj. Nehovoriac o literárnej kvalite, výrazne vystupujúcej nad priemer domácej literárnej produkcie,“ píše.

KRátko o diele na titulke

Ak nás čítate pravidelne, asi ste si všimli, že na titulke Knižnej revue dostali po redizajne časopisu priestor diela slovenských výtvarných umelcov: Rudolfa Sikoru, Ivana Csudaia, Miroslava Cipára, Danglára a aktuálne aj Monogramistu T.D. Výtvarník, typograf, popredný predstaviteľ slovenského konceptuálneho umenia a umenia akcie prispel dielom Monogramistove vety z roku 2014. Otočte si obrazovku o 90° a objavujte skryté významy slovných hračiek a metafor.

Najbližšie knižné a literárne podujatia

26. 1. 2021, 18:00 – Na Autorskom čítaní Medziriadky sa predstaví Richard Pupala a Michaela Prablesková. Richardovi Pupalovi nedávno vyšla zbierka poviedok ženy aj muži, zvieratá vo vydavateľstve Lindeni. Michaela Prablesková je scenáristka a fotografka, zároveň aj úspešná účastníčka súťaže Medziriadky 2020. Online čítačku moderuje Soňa Uriková.
 
28. 1. 2021, 19:00 – Klub pomalých čitateľov usporiada online stretnutie cez Skype, kde sa bude diskutovať o známom románe Mliekar severoírskej autorky Anny Burns. Pozvánku na diskusiu získate v správe.
 
31. 1. 2021 - Ak ste začínajúci autor či autorka, do konca januára môžete prihlásiť svoje dielo do XXIX. ročníka celoštátnej literárnej súťaže dospelých začínajúcich autorov Poetická Ľubovňa. Súťaže sa môžu zúčastniť stredoškoláci, vysokoškoláci a dospelí začínajúci autori, ktorých práce neboli doposiaľ knižne publikované a nie sú prihlásené do inej súťaže. Viac informácií tu.
 
V dobe, keď skoro všetky podujatia prebiehajú online, by bola škoda nevyužiť bohatý program svetových kníhkupectiev. Vybrali sme tri najväčšie.  
3. 2. 2021, 17:00 Východného času (ET) – Newyorské kníhkupectvo Barnes & Noble (s úctyhodnou plochou 5 760 štvorcových metrov) usporiada online diskusiu s finalistom Pulitzerovej ceny a držiteľom ceny PEN/Hemingway Award, profesorom kreatívneho písania Chang-rae Lee-om, o jeho novej knihe My year abroad.
 
9. 2. 2021, 17:00 Pacifického času (PT) – Kníhkupectvo Powell´s Books v americkom Oregone uvedie online rozhovor spisovateľky Elizabeth Kolbert a klimatického aktivistu Billa McKibbena. Držiteľka Pulitzerovej ceny je autorkou bestselleru Šieste vymieranie, v ktorom sleduje všeobecné vzorce masového vymierania živočíšnych druhov a vplyv ľudského pôsobenia naň. V novej knihe Under a White Sky sa dôkladne pozerá na nový svet, ktorý si tvoríme.
Spomínané kníhkupectvo patrí celosvetovo k najväčším, na orientáciu v obchode s 1 miliónom kníh ľuďom slúži mapa.
 
16. 2. 2021, 20:00 h nášho času – Britská sieť Waterstone je známa údajne najväčším európskym kníhkupectvom v Londýne. V kambridžskej pobočke uvedie Knižný klub dystopickej beletrie v rámci pravidelných stretnutí čítanie z mrazivo provokatívneho románu laureáta Nobelovej ceny, britského prozaika Kazua Ishigura Never Let Me Go z roku 2010. Online čítačka s diskusiou je predzvesťou vydania jeho nového románu Klara and the Sun.    

Zdroj obrázka: BT.com
 

Najpredávanejšie knihy v Kníhkupectve LIC

Boli ste už v malom knižnom obchodíku Knihy LIC? Sídli na Nám. SNP 12 a nájdete v ňom tituly z vydavateľstva LIC (Literárne informačné centrum), ako aj iných vydavateľstiev a dostať v ňom aj Knižnú revue.

V decembri 2020 sa tu najviac predávali tieto tituly:
Matúš Mikšík: K jasu a tiesni mierim (Literárne informačné centrum)
Jozef Hyrja: Tisovi poza chrbát (Hadart Publishing)
Juraj Šebo: Kaviarne, krčmy a vinárne v Bratislave 1960-1989 (Marenčin PT)

Zdroj obrázka: LIC

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

  • Newsletter Knižnej revue 1/2021 - 0
  • Newsletter Knižnej revue 1/2021 - 1
  • Newsletter Knižnej revue 1/2021 - 2