Odvaha poznať stav vecí

Jeden z najoceňovanejších a najprekladanejších autorov maďarskej literatúry, spisovateľ Péter Nádas, po románoch, drámach, výberoch z esejí zasa oslovuje slovenských čitateľov svojimi prenikavými myšlienkami vo forme úvah.

Obdivuhodnosť jeho textov tkvie nie len, ako v prípade každého výnimočného autora, v schopnosti  presne slovami zachytiť nuansy, situácie, popísať stav spoločnosti, poryvy duše a pohyby vedomia aj podvedomia usilujúc o čo najhlbší prienik do poznania seba, stvorenia a vôbec ľudského bytia, ale aj v schopnosti inšpirovať pokračovanie týchto úvah.

Péter Nádas svojimi esejami provokuje. Spôsobom myslenia, nečakanými aspektami známych faktov a súvislostí. Berie si na mušku kolektívne sebapoznanie. „Nechce poučovať, nevolá po pravidlách a normách, ba nevyhlasuje ani súdy, a ani náhodou nemoralizuje. Iba vyzýva k reflexiám, a ponúka k nej metódy, témy, východiská a prístupy. Nastoľuje. Uvažuje. Pozoruje. Analyzuje.“ Podotýka literárna vedkyňa Judit Görözdi v doslove k novému slovenskému výberu Nádasových esejí Stav vecí.

Je dobrodružstvom vidieť plánku hrušky cez jeho autorskú optiku a okolo nej celú Európu. Alebo aspoň jej kúsok, ktorý pripadol Maďarom a nám Slovákom, čo tu sedíme za najbližším humnom. Život okolo divej hrušky (Opatrné vymedzenie priestoru), ktorý sa po stáročia menil, od predcivilizačných stavov spoločnosti po dnešnú, nepokojnú, stále bublajúcu, kvasiacu demokraciu s nevydarenými pokusmi modernizácie ekonomiky, spoločnosti a s vidinami sociálneho štátu v nedohľadne.

Nádas šokuje prenikavosťou úvah, apelmi s pointou (Veľká vianočná vražda), inšpiratívnosťou svojho myslenia o spoločnosti (Stav vecí, Čo je za a čo proti), postrehmi o morálke a zodpovednosti (Leni plače), o tvorbe výtvarných a literárnych diel, o kreativite (Človek v úlohe tvorcu a prežívajúceho), provokuje a nedá nám pokoja nástojčivosťou svojho myslenia. Jeho aspekty pohľadov na lásku, príťažlivosť a vzťahy všetci tušíme, ale málokedy sa odhodláme domyslieť ich do takých dôsledkov ako nás ich núti domýšľať on (Človek ako netvor,  Stretnutie neopätovanej lásky a nudného manželstva na operačnom stole). Intímne a psychické stavy obnažuje bez zábran (Cudzie životy v našich rukách). Hovorí o slobode reflexie ale aj o tolerancii voči iným názorom premietnutými do jazyka, do spôsobu vyjadrovania a komunikácie (O veľkoleposti reflexívnosti),  prípadne o podstate škandálov (Goldene Adele), ktoré o nás prezradia viac, než sme kedy tušili.

     Chce to odvahu čítať Pétera Nádasa.         

 

Renáta Deáková

Prekladateľka knihy esejí Stav vecí.

 

Foto: Eva Andrejčáková