Pavol Rankov vychádza v angličtine

On the other Hand je názov novej zbierky Pavla Rankova, ktorá vyšla v anglickom jazyku. Kniha vyšla v britskom vydavateľstve Terra Librorum v januári 2024.

Britské vydavateľstvo Terra librorum vydáva od roku 2019 literárnu fikciu kvalitných stredoeurópskych autorov. Jej zakladateľov viedla vášeň skúmať neznáme hlasy a rozozvučať ich v európskom priestore. Ako sa sami vyjadrili, vyberajú si a vydávajú také, ktoré by si aj sami radi prečítali. Výsledkom je plejáda kvalitných súčasných textov objavených v rámci dedičstva a kultúr strednej Európy.

V tomto kontexte je On the other Hand  (Na druhej strane) – zbierka poviedok oceňovaného autora Pavla Rankova – slovenským hlasom v bohatom stredoeurópskom orchestri a Slovenské literárne centrum sa teší, že smelo podporiť jej vydanie v anglickom jazyku, vo vynikajúcom preklade Magdaleny Mullek.

Ako už názov napovedá, poviedky v tejto zbierke sú dvojaké - polovica z nich sa odohráva v súčasnosti  a venuje sa témam ako imigrácia, utečenci, užívanie drog a duševné choroby. Druhá polovica sa odohráva vo vzdialených krajinách s palácmi a kráľmi a číta sa ako rozprávky, v ktorých sa ľudia vynoria na druhej strane zemegule, postavia mestá pre cnostných a žijú alternatívne verzie svojich životov. Spoločným znakom všetkých poviedok je, že Rankov si vezme zdanlivo obyčajnú situáciu a doženie ju do extrému, čím odhaľuje istú pravdu o ľudskej povahe.