Posledná svätyňa Dominiky Madro

Navždy nás opustila spisovateľka, scenáristka a redaktorka časopisu Knižná revue Dominika Madro. Umrela po dlhej chorobe v sobotňajšiu noc 27. apríla 2024 v Cíferi, po boku svojho manžela v ich spoločnom dome.

Dominika bola pre nás výnimočná bytosť. Pri rozhovoroch s ňou sa v nej obnažovala vnútorná veľkosť, ktorá dodávala odvahu a dokázala strhnúť dokonca aj jej literárne postavy. Hrnuli sa k nej ako za svetlom v temnom lese. Chceli byť stvorené jej perom, dušou, mysľou. Vybrali si ju za svoju hovorkyňu.

Svoj románový debut Svätyne (2019) venovala dávnym príbehom, uchovaným v pamäti generácií a situovala ho do dôverne známeho kopaničiarskeho myjavského kraja. V tejto línii pokračovala aj v mytologickej fantasy Dediči posmrtnej ríše (2021), ku ktorej ju inšpirovala fínska mytológia, predovšetkým fínsky národný epos Kalevala. Zostavil ho fínsky etnológ a spisovateľ Elias Lönnrot na základe ľudovej tvorby, aby zachránil pred zabudnutím plody starej fínskej skúsenosti, zachované v oral history. O Kalevale sme spolu s Dominikou viedli dlhý prerušovaný rozhovor. Bola naklonená myšlienke napísať podobný epos aj pre nás.

Bdiem pri mŕtvej v Cíferi, bdiem ďaleko od nej, a neprestávam. Čím viac sa od nás vzďaľuješ, tým viac sa k nám vraciaš. Duchovné obcovanie s tebou naráža na substanciu neviditeľnosti, v ktorej si zahalená na ceste do svojej poslednej svätyne. Tam, kde nejestvuje prijímanie bez dávania, ak majú byť dary, ktorými si nás obdarovala, prijaté v celej svojej hĺbke a celistvosti.

Mali sme ťa radi, Dominika.

Posledná rozlúčka so zosnulou sa bude konať 3. 5. 2024 o 14:00 v Kostole Najsvätejšej trojice v Brezovej pod Bradlom.