Mnohé z vianočných zvykov a tradícií sa pomaly vytrácajú. Nejde len o obyčaje, ale aj o štedrovečerný stôl. Pomocníkom pri príprave tradičných sviatkov je kniha Vianoce na Slovensku (Vydavateľstvo Slovart). Veľmi vydarená kombinácia etnológie a kuchárskej knihy obsahuje recepty, tradície a zvyklosti zo 16 slovenských regiónov spolu s krajovými vianočnými jedlami – dovedna 350 receptov. Barbora tento rok naplnila pranostiku a vtiahla sane do dvora, Mikuláš už tiež odmenil dobré deti, pred sebou máme sviatok Lucie. Kým na Barboru dávali do vody halúzku čerešne vydajachtivé dievčatá, na Luciu to robili gazdovia. Jej rozkvitnutie na Vianoce znamenalo v prvom prípade vydaj, v druhom dobrú úrodu. Pokiaľ ide o štedrú večeru, hoci vianočné jedlá majú svoju symboliku, krajové aj konfesné odlišnosti sú výrazné. Etnografka Zora Mintalová ponúka v receptovej časti viacero obmien tradičných jedál, ako kapustnica, opekance s makom, štedrák či medovníky, ale nájdete tu aj recepty na oblátky a ďalšie pochúťky na sviatočný stôl. Kniha je zaujímavým čítaním a spoľahlivým pomocníkom pri príprave najkrajších sviatkov roka. O našom zvykosloví sa dočítate aj v knihe Slovenský rok s podtitulom Receptár na dni sviatočné, všedné a pôstne z Matice slovenskej od Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej, ale najmä v novinke etnologičky Kataríny Nádaskej Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch (Fortuna Libri) o základných zvykoch našich predkov, rozdelených do štyroch ročných období, v súlade s cirkevným rokom.

Ako od babičky

Väčšina z nás má v spomienkach uchovanú kuchyňu starých mám, ktoré nevyužívali polotovary, nešetrili časom a pripravovali nám úžasné dobroty. Spomíname si na ich nadýchané parené buchty, chrumkavé pečené buchty s makom a šúľance či pirohy z pravého zemiakového cesta. Autorská dvojica Renato Magát a Stanislava Preclíková Würfl v knihe Zlaté babičkine dobroty (Príroda) zozbierala 600 overených tradičných receptov na koláče, zákusky, varené a vysmážané múčniky, ako aj na slané pečivo a dáva nám šancu vyrovnať sa našim babičkám. Prehľadná kuchárka s úvodnými receptami na základné cestá, polevy a krémy ponúka okrem zrozumiteľných a podrobných postupov pri príprave múčnikov aj množstvo praktických rád. Mnohé poznám, ale napríklad to, že kypriaci prášok možno nahradiť lyžicou brandy, som netušila. Ani že čerstvosť kvasníc sa dá odskúšať tým, že sa kúsok hodí do vriacej vody. Keď vypláva nahor, droždie je čerstvé, ak klesne na dno, treba ho vyhodiť. A ešte jeden nápad ma oslovil. Keď nemáte mlynček na mak alebo sa vám ho nechce mlieť, treba ho uvariť v mlieku a jednoducho rozmixovať. Pri vianočnom zvŕtaní v kuchyni sa môže prihodiť, že sa popálite. Kniha radí potrieť popálené miesto horčicou a nechať zaschnúť. Vraj miesto ani nezačervená, ani sa nevytvorí pľuzgier.

Antonia Bednáriková

Komu sa nelení, ten varí

Šovdra, šunkopčiči, pohánkoto, bazošumák, grapne, keltýš, demikát… Už len tie názvy vzbudzujú náležitú zvedavosť. Tí, ktorí poznajú doterajšie publikácie prírodovedca a profesionálneho someliera Miloša Mikuša a jeho Kuchárku v gatiach, ktorej nasledovníčkou je Kuchárka v gatiach na celý rok (Príroda), však už vedia, že tie názvy sú zvláštne len pre tých, ktorí pred slovenskými krajovými jedlami dávajú prednosť globalizovaným receptom a chutiam. Pravdaže, nič proti nim, každý môže jesť, čo chce a na čo má. Lenže taká hmatateľná a chutná pripomienka krajiny, v ktorej žijeme, akou je dobré jedlo, možno aj z dávno zabudnutých surovín (štiav, loboda, medvedí cesnak či žihľava) veru stojí za uvarenie aspoň raz za čas. A komu sa nebude leniť, tak hoci aj – no, povedzme každý víkend, špeciálne ak bude chcieť variť niečo z byliniek, ktoré nedostať v obchode, ale treba si po ne zájsť do lesa, na lúku či k vode. Milan Mikuš v najnovšej kuchárskej knihe ponúka recepty na jedlá využívajúce to, čo je zasa na chvíľu v kurze, teda miestne suroviny. Ako absolvent prírodovedeckého odboru fyziológia rastlín navyše čitateľov zasvätene zoznamuje s potravinami, ktoré sú pre jedlá z jeho kuchárky určujúce. Vareniachtivým „galotášom“, a nemusia to byť iba muži, zasvätene a vtipne radí, prečo preferovať miestne suroviny najmä v čase sezóny ich dozrievania. Vtedy sú totiž pre nás najzdravšie. Našim predkom sa to vzhľadom na nevyhnutnosť zužitkovať všetko, čo im kedy polia, záhrady, lesy či lúky ponúkli, vysvetľovať nemuselo. Život ich jednoducho naučil variť z toho, čo bolo k dispozícii. A že to chutilo výborne, o tom presviedčajú aj mnohé Mikušove recepty. Napríklad aj na vianočné jedlá.

Marta Moravčíková

S chuťou, ale s mierou

100 nových zákuskov sestry Anastázie (Dobrá kniha) sa od predošlých kuchárok odlišuje aj označením mierou náročnosti prípravy jednotlivých zákuskov – na veľmi ľahké, ľahké a ťažšie. Sladké maškrty rehoľnej sestry potešia naše zmysly, ak sa s nimi podelíme, potešia aj naše srdce.

O kuchárskej knihe dvojice talianskych kňazov S Abrahámom za stolom (Lúč) sme písali ešte pred jej vydaním. Jej výnimočnosť spočíva v tom, že obsahuje recepty jedál spomínaných v Biblii s množstvom citátov a vysvetľujúcimi komentármi. Nielen počas Vianoc si treba vziať k srdcu: „Nebuď nenásytný pri každom hodovaní, ani sa nevrhaj na každé jedlo! Lebo z mnohého jedenia nastáva choroba a pažravosť pritiahne ti bolesť žlče. Pre opilstvo mnohí zahynuli, kto je zdržanlivý, predlžuje si život.

Čaro kvetov

Kvety vždy dodajú chvíli sviatočnosť. Inšpirácie na ich viazanie a aranžovanie ponúka publikácia Moderné aranžovanie kvetín (Ikar). Nenájdete tu síce typické vianočné kreácie, ale vďaka ilustračným fotografiám, zrozumiteľným postupom a nekonvenčným nápadom možno využijete napríklad netradičné nádoby a vytvoríte nápaditú vianočnú výzdobu či kvetinový darček pre blízkych. Vhodným darčekom pod stromček pre milovníkov kvetín je aj sama knižka.

Radosť zo záhrady

Vlastná zelenina, rozkvitnutá terasa či balkón sú radosti, o ktorých záhradkári dokážu rozprávať s veľkým zanietením a pýchou. Najmä tí skúsení. Začiatočníci sa často boria so sklamaním. Aj pestovanie rastlín je veda a často o neúspechu rozhodujú drobnosti. Napríklad zlá voľba rastlinného „suseda“. Zima je ideálny čas na čítanie záhradkárskej literatúry a najmä na dôkladné plánovanie. Začiatočníkom a mierne pokročilým dobre poradí publikácia Moja záhrada. Praktické rady z vydavateľstva Príroda, o ktorej úspechu svedčí jej 2. vydanie, ale aj Radosť zo záhrady na jeseň a v zime z Ikaru. Medzi tipmi na zveľaďovanie objavíte aj nápad, ako sviečkami vo fľaši bez dna rozsvietiť balkón či záhradu, ako a kde uskladňovať úrodu, ale tiež kalendár jesenných a zimných prác v zeleninovej, ovocnej aj okrasnej záhrade. Užitočné rady s nádhernými inšpiratívnymi fotografiami oblažia srdce záhradkára, ak si knihu nájde pod stromčekom.

Preč so zbytočnosťami

Ani ten najluxusnejší byt a záhrada od chýrneho architekta neprinášajú radosť, ak v rodine nepanuje zhoda a láska. Podľa čínskeho umenia feng šuej sa dá k pohodovému bývaniu prispieť aj správnym rozmiestnením nábytku a zakomponovaním prvkov zlepšujúcich prúdenie energie, ako zrkadlá, zvonkohry či živé kvety. Záujemcov o túto tému iste potešia novinky Feng šuej – Život v súlade s prostredím, Feng šuej – Záhrada v harmónii (Ikar), ale aj Feng šuej – Tipy pre lepší život (Noxi). Podľa tohto staročínskeho učenia je najdôležitejšou podmienkou pozitívnej energie čistota a poriadok. Predvianočné upratovanie je ideálne aj na zbavenie sa zbytočností a radikálne upratanie v skriniach. Určite to ozdraví atmosféru v byte.

Čas beží

Veru, práve vo vianočnom období si zvykneme často povzdychnúť, ako ten čas beží. Zároveň si však plní elánu a predsavzatí plánujeme, čo všetko chceme stihnúť v nasledujúcom roku… Preto k praktickým Vianociam neodmysliteľne patria aj kalendáre.

Významné historické udalosti už tradične pripomína Národný kalendár 2013 (Matica slovenská). Všíma si predovšetkým tri okrúhle výročia, ktoré sa stretávajú v roku 2013: 1150 rokov od príchodu vierozvestov Konštantína a Metoda, 150. výročie založenia Matice slovenskej a 20 rokov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Nezabúda však ani na Jánošíka a také významné osobnosti, ako Juraj Palkovič či Ján Kollár, a spomína aj mnohé historické zaujímavosti, ako prvý let z Bratislavy do Prahy alebo prvú slovenskú poštovú známku.

Knižná edícia ASPEKTU už po desiaty raz prináša svojim čitateľkám sprievodkyňu na každý deň – Kalendárku 2013. Okrem prehľadného diára v nej nájdete ilustrácie Lulu Mendelovej a najmä množstvo ukážok či citácií z literárnych diel Nóry Ružičkovej, Jany Juráňovej, Ireny Brežnej, Uršule Kovalyk a mnohých iných. Najlepšie na nej je, že sa zmestí aj do celkom malej kabelky, a niečo dobré na čítanie tak môžete mať stále poruke. Podobne inšpiratívny môže byť aj plánovací kalendár Nové začiatky s ilustráciami českej maliarky Iris Lenochovej, ktorý v rámci česko-slovenskej spolupráce vydáva občianske združenie Umenie pomoci. Okrem časového plánovania má aj psychologický, manažérsky, umelecký a duchovný rozmer: obsahuje množstvo motivačných citátov, skutočné príbehy o nových začiatkoch, ale nastoľuje aj otázky na zamyslenie sa nad správnym smerom v živote.

Spoločné tvorenie

Dlhé zimné večery prajú kutilom a iným tvorivcom. Podľa knihy Jany Ardanovej Tvorivé nápady pre dom a záhradu (Vydavateľstvo Slovart) sa môžu pustiť do zhotovenia voňavej vianočnej gule, vianočného jeleňa, svietnikov z  plechoviek, kŕmidla pre vtáčiky či iných milých drobností. Nájdete tu aj šablóny a údaje o časovej a finančnej náročnosti. Projekty si vyžadujú rôznu zručnosť a zapojiť sa do nich môže celá rodina. Samozrejme, na báze dobrovoľnosti. Určite sa budú hrnúť pomáhať malé deti, s tínedžermi to bude zrejme ťažšie. Stále platí: malé deti – malé starosti, veľké deti – veľké starosti. Riešenia niektorých výchovných problémov možno nájdete v knižke 1001 malých rád nad zlato pre mamičky (SPN – Mladé letá). Môžete si ich porovnať so zábavne podanými výchovnými postupmi v knižke Pamely Druckermanovej A dosť! Francúzske deti nevystrájajú pri jedle (Noxi). Po jej prečítaní si možno aj vy začnete rodičovstvo skutočne vychutnávať.

Katarína Zitová
Margita Bíziková