Román Kataríny Kucbelovej Čepiec je nominovaný na Stredoeurópsku literárnu cenu Angelus 2023

Angelus je medzinárodná literárna cena založená v roku 2006 a udeľovaná mestom Vroclav v Dolnom Sliezsku. Cena sa udeľuje každoročne za najlepšie prozaické knihy napísané v poľskom jazyku alebo preložené do poľského jazyka žijúcim autorom pochádzajúcim zo strednej Európy.                       

Hlavným kritériom sú aktuálne témy, ktoré podnecujú k zamysleniu a prehlbujú poznanie sveta iných kultúr. Zo slovenských autorov získal túto cenu v roku 2014 Pavol Rankov za román Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy).

Zo 125 kníh, ktoré sa dostali do výberu na cenu Angelus, vybrala porota štrnásť. Začiatkom septembra vyhlási finálovú sedmičku a 14. októbra tohtoročného víťaza. Autor víťaznej knihy získa odmenu vo výške 35 000 Eur.

V longliste sa nachádzajú knihy autorov, ktorí sú už čitateľom dobre známi, ako napríklad Oksana Zabužko (laureátka ceny Angelus v roku 2012) a Zyta Rudzka (laureátka tohtoročnej Varšavskej literárnej ceny), ale aj Saša Stanišič a Judith Schalansky.   

Román Čepiec vyšiel v poľskom vydavateľstve Ha!art v preklade Katarzyny Dudzic-Grabińskej.

O nomináciách rozhodovala porota, ktorej od minulého roka predsedal Martin Pollack, rakúsky spisovateľ a prekladateľ poľskej literatúry, držiteľ ceny Angelus z roku 2007.

Spolu s ním v porote sedia: Wojciech Browarny (literárny vedec, profesor na Vroclavskej univerzite), Kinga Dunin (sociologička, publicistka, literárna kritička), Michał Nogaś (rozhlasový a tlačový novinár špecializujúci sa na literatúru), Mykola Riabchuk (ukrajinský literárny kritik a esejista), Justyna Sobolewska (literárna kritička, novinárka týždenníka Polityka) a Andrzej Zawada (literárny kritik a historik, emeritný profesor na Vroclavskej univerzite).

Angelus nie je len ocenenie pre autorov kníh, oceňuje sa aj práca prekladateľov a tlmočníkov.  Od roku 2020 sa udeľuje cena za preklad, ktorú získava autor alebo autorka prekladu víťaznej knihy do poľštiny.

  • Román Kataríny Kucbelovej Čepiec je nominovaný na Stredoeurópsku literárnu cenu Angelus 2023  - 0