Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve

 

Slovenská literatúra sa prvýkrát predstavila na 7. ročníku najväčšieho ukrajinského knižného festivalu „Knižný Arzenal“. V nádherne zrekonštruovaných priestoroch bývalého skladu zbraní, pred bránami ktorého aj neskoro večer čakali na lístky návštevníci v niekoľkostometrovom rade, môže každý milovník kníh vychutnať skutočne neopakovateľnú atmosféru a nebývalý záujem o všetko, čo sa týka kníh a literatúry. Na pódiách medzi knižnými pultmi simultánne prebiehali desiatky besied a čítaní, na ktorých sa predstavili zbožňované ukrajinské literárne hviezdy i 70 autorov zo zahraničia (napríklad Martin Pollack, Jonathan Coe, Olga Tokarczuk, Viktor Jerofejev, Joseph McElroy, alebo David Satter).

V stánku Kyjevského Českého centra vznikla spoločná česko – slovenská expozícia, na ktorej si návštevníci mohli prezrieť aj Najkrajšie knihy Slovenska a na pódiu diskutovať o slovenskej literatúre. Tá je doteraz na Ukrajine stále neznáma, i keď v poslednom čase vyšlo niekoľko titulov slovenských autorov (naposledy Matky Pavla Rankova). Monika Kompaníková besedou uviedla aj špeciálne premietanie filmu Piata loď.

Besedu s Marekom Vadasom a Silvestrom Lavríkom o slovenskej literatúre navštívil ukrajinský prezident Petro Porošenko a spontánne prišiel autorov pozdraviť na pódium, symbolicky nazvanom Café Európa.

 

Foto: LIC a Sergey Korovayny (České centrum v Kyjeve)

 

 

  • Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve - 0
  • Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve - 1
  • Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve - 2
  • Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve - 3
  • Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve - 4
  • Slovensko na Knižnom Arzenale v Kyjeve - 5