Slovutný pán prezident v Novej Cvernovke

V Parku pod Palmou v priestore Novej Cvernovky v Bratislave sa v stredu 8. 7. uskutočnila diskusia spojená s krstom knihy Slovutný pán prezident za účasti autorky Madeline Vadkerty a historika Ivana Kamenca, ktorý diskutoval z pozície recenzenta a odborníka na dané obdobie. V zbierkach Slovenského národného archívu sa nachádza množstvo listov, ktoré boli písané väčšinou slovenskými Židmi v období existencie  vojnového Slovenského štátu. Obracali sa v nich na prezidenta Tisa so žiadosťou o záchranu či pomoc v ťažkej situácii, ktorú spôsobilo prijatie rozsiahlych protižidovských zákonov na jeseň 1941. Ich adresáta oslovovali rôzne: Jediná nádej, Posledná záchrana, Dobrý otec či Slovutný pán prezident.  Madeline Vadkerty mnohé tieto žiadosti prečítala, beletristicky spracovala a zároveň sa rozhodla pátrať aj po ďalšom osude ich pisateľov. Jej text napísaný v angličtine preložil Ján Púček a krstným otcom tohto diela sa stal Andrej Bán.

Interview o bádateľskej práci autorky viedla novinárka Soňa Gyarfášová. Atmosféra bola aj napriek ťažkej téme príjemná a prítomní ocenili aj autentické svedectvá  hostí, ktorí boli v rodinnom vzťahu s dvoma žiadateľmi a zúčastnili sa krstu knihy.  Dcéra jedného z pisateľov, ktorý mal v čase vojny 5 rokov, priznala, že prežité udalosti zanechali na jej otcovi tak výraznú stopu, že ona sama sa o tom dozvedela, až keď mala viac ako 30 rokov.

Pristupovať k téme holokaustu takýmto spôsobom nie je v našich končinách úplne bežné. Dáva nám to však jedinečný pohľad na atmosféru doby a možnosť vcítiť sa do osudov ľudí, ktorí nám sú podobnejší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Podujatie sa uskutočnilo ako súčasť putovného festivalu reportážnej literatúry Reportéri v prvej línii, ktorý organizuje vydavateľstvo Absynt v spolupráci s Fondom na podporu umenia.

 

Foto: Tina Hamarová