Taliansko-slovenský knižný projekt

V talianskej tvorivej dielni Fantariciclando vo Forli sa zrodil unikátny knižný projekt – rozprávková knižka La casa del Fiore Volante (Dom lietajúceho kvetu) talianskej autorky Renaty Franca Flamigniovej (z Forli-Cesena) a slovenskej ilustrátorky Daniely Olejníkovej (z Bratislavy). Knižka vzišla zo spolupráce Asociácie slovenských ilustrátorov s prispením Bolonskej univerzity, Regiónu Emilia-Romagna, Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Taliansku a Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky so sídlom vo Forli po úspešnej účasti našej mladej výtvarníčky na prestížnej ilustrátorskej súťaži Mostra degli illustrattori, ktorú medzinárodná porota vybrala medzi jej 80 účastníkov. Súťaž patrí k hlavným udalostiam bolonského veľtrhu.

Knižka v desiatich príbehoch moderných rozprávok približuje deťom a ich rodičom základné ľudské hodnoty a vzťahy, hovorí o živote a smrti, odvahe, solidarite, schopnosti podeliť sa, nezištne sa obetovať za iných a dôležitosti ľudských citov. Pokúša sa hľadať odpovede na problémy a strach našich najmenších nielen v textoch, ale aj pomocou alegorických ilustrácií. Nastolené problémy medziľudských vzťahov umožňujú vzájomný dialóg medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnukmi, komunitou a školou, komunitou a spoločnosťou, ale aj medzi rôznymi kultúrami. Dieťa vďaka rozprávke dokáže lepšie čeliť každodenným problémom sveta dospelých.

Knihu budú prezentovať v marci na knižnom veľtrhu v Bologni (Fiera del libro di Bologna 2010). Okrem morálneho posolstva rozprávok a ilustrácií je jedinečná aj tým, že bude publikovaná aj s obsahmi jednotlivých kapitol v slovenčine a angličtine. Ide o pokus talianskych autorov a editorov o nadviazanie spolupráce a kultúrnej výmeny so Slovenskom a inými európskymi krajinami.