Úspešná premiéra FELIBER POETRY

V Modre a Pezinku sa uskutočnil 29. 6. – 1. 7. 2017 prvý ročník medzinárodného poetického festivalu, ktorý mal pripomenúť ducha malokarpatských „felibristov“ a Jána Smreka. Už priestory, v ktorých sa programy festivalu konali, ponúkajú atmosféru, kde sa poézia a jej priaznivci cítia ako doma.

V Malokarpatskom múzeu v Pezinku festival slávnostne otvorili vernisážou výstavy vizuálnej poézie kurátora Michala Murina Druhý život slov, na ktorej Daniel Hevier uviedol performanciu svojich kníh. V Schaubmarovom mlyne v Pezinku, v areáli Galérie insitného umenia, znela poézia a hudba celé piatkové popoludnie až do večera. Na dvore sedliackej usadlosti sa striedali básnici, ktorí besedovali o poézii, Ondřej Buddeus (ČR), Tibor Babiczky (HU), Ján Buzássy, Ľubomír Feldek, Michal Habaj, Mila Haugová, Rudolf Jurolek, Veronika Kolejáková, Katarína Kucbelová, Zbigniew Machej (PL), Marián Milčák, Irena Šťastná (ČR). Básne interpretovali Richard Stanke a Monika Haasová. Hudobné vystúpenie Petra Tarkaya a skupiny Brajgel doplnili prozaici Márius Kopcsay a Braňo Jobus, tentoraz v role hudobníkov.

Sobotný festivalový program pokračoval v Modre. V budove Evanjelického sirotinca, ktorej autorom je D. Jurkovič, kde vyrástol Ján Smrek, bolo popoludnie venované nášmu poprednému básnikovi, modranskému felibristovi. O tvorbe Jána Smreka hovorili Michal Habaj, Monika Kapráliková a Vladimír Petrík.

Festivalový deň až do večera pokračoval v priestoroch Historickej radnice multižánrovým programom, ktorý spája súčasnú poéziu s ďalšími druhmi umenia. Poeticko-výtvarný workshop s Matúšom Maťátkom bol určený pre rodiny s deťmi, po ňom nasledoval festivalový večer plný poézie, hudby a umenia s básnikmi Ondřejom Buddeusom (ČR), Tiborom Babiczkym (HU), Milou Haugovou, Rudolfom Jurolekom, Katarínou Kucbelovou, Zbigniewom Machejom (PL), Mariánom Milčákom, Irenou Šťastnou (ČR) a slam poetristami. Básne recitovali Ľubomír Bukový, Zuzana Polonská. Program, ktorý moderoval Patrik Lančarič, vyvrcholil koncertom skupiny LONGITAL.
Poézia sa vrátila do kraja vína, kam vždy patrila, vďaka organizátorom Malokarpatskej knižnici v Pezinku, Literárnemu informačnému centru a Kultúrnemu centru Modra.

Bodkou za festivalom sú nadšené odkazy účinkujúcich, ktoré písali jednej z hlavných organizátoriek Veronike Šikulovej, alebo jej osobne vyjadrili poďakovanie, ako nám napísala:

S Feldekom som bola aj v nedeľu, veľmi bol spokojný, páčilo sa mu. Longitalisti boli nadšení, cd, ktoré som dostala aj s venovaním, je v knižnici. Slampoetristi mi do rána robili mlynske kolesa po dvore aj s pánom Buddeusom, keď som ho stretla, klaňal sa a ďakoval. Márius sa včera zastavil a spieval ódy, S Petrom Tarkayom som nebola. Posielam ich, lebo aj vy všetci si zaslúžite vďaku, aby ste videli, že to celé malo a má význam... Ešte raz vám ďakujem za spoluprácu. A ak som niečo naozaj dobabrala a urobila niekomu hanbu, polepším sa. 

Verona 

 

Milá Verona, ja musím ďakovať hlavne Tebe, lebo si festivalu vsadila svoju originálnu pečať. Tak ešte raz, už z Brezy (ušiel som po tom festivale na strom :-). Takéto udalosti ma vždy nejako rozboľavejú a vyčerpajú, lebo človek stretne na jednom mieste v krátkom čase toľko dobrých krásnych ľudí! Po určitom čase, keď to spracujem, sa to však vo mne zakaždým preklopí do energie. Všetkým vám ďakujem, urobili ste to výborne, od koláčov až po hudbu. Naozaj, ten váš festival hodnotím ako jeden z najlepších, ak nie vôbec najlepší, aký som zažil. A kto by nemal rád Teba? Ak by sa niekto taký našiel, mal by sa hanbiť. Pozdravujem aj Mareka a deti, aj Borisa a otca Jozefa, ktorého som, žiaľ, nevidel, a Tvoju priateľku Tinu.

Rudolf Jurolek

 

Bolo to skvelé ,dobrý nápad, verím prežije veľa rokov. 

Mila Haugová

 

Ďakujem ja vám, bola to krásna akcia, s atmosférou, veľmi dobre zorganizovaná, úžasne ste sa o nás starali, máš talent aj na organizovanie festivalov! :) No a tá Modra, čistý skrytý potenciál, naozaj sa to tam veľmi hodí. Takže, bola som dojatá, no a ten Hamrštíl, to je úplný bonus, na neoficiálnu akciu v Hamrštíle chcem určite prísť.

Katarína Kucbelová

Mila Veronika,
to bol výnimočný postfelibristicky festival poézie, a zažil som na ňom veľa nečakaných poetických okamihov. Samozrejme, dalo by sa kadečo urobiť inak, a možno aj lepšie, to je na zamyslenie pred 2. ročníkom, ktorý, verím bude. Bolo to dobre koncipované a malo tu správnu úroveň. Váš knižničný tim bol skvelý, vaša nasadenosť a oddanosť unikátna - pekne pozdravujem všetky dámy, zvlášť Vieru a pani riaditeľku. Nie je ľahko pripraviť event, ktorý sa bude dlho pamätať. A nepokoje sa ukľudnia. Takže veľká vďaka!!!

Som rád, že mám na Slovensku ďalších citlivých a blízkych čitateľov...

Zbigniew Machej