V znamení priateľstva a poézie

V piatok a sobotu (24. a 25. mája) sa v Pezinku a Modre stretli na 3. ročníku medzinárodného festivalu poézie nielen básnici, ale aj hudobníci, výtvarníci, filmári a tanečníci, ktorých tvorba je buď poéziou inšpirovaná, alebo poéziu nachádzajú aj v iných druhoch umenia. Popredný slovenský výtvarník Rudolf Sikora otvoril festival v Galérii insitného umenia SNG v Schaubmarovom mlyne prezentáciou časti svojho cyklu Výkričníky, ktorý je autorovou permanentnou naliehavou výzvou na zodpovedný postoj voči civilizácii a celej planéte. Okrem komentovania jednotlivých obrazov-výkričníkov a čítania textov stihol výtvarník aj dirigovať sympatické hudobné duo Silviu Macejovú a Albína Blaha, čím navodil bezprostrednú atmosféru, ktorá sprevádzala celý večer nabitý poéziou. S témou ekológie a vzťahu človeka k prírode súvisela aj aktuálna výstava v priestoroch Schaubmarovho mlyna Do divočiny!

 Na autorskom čítaní a besede predstavila svoje básnické zbierky najskôr Wanda Heinrichová z Prahy, v ďalšej časti autorských čítaní priblížili svoju tvorbu a vzájomné preklady Ján Gavura a James Sutherland Smith a vstupom o viazanom verši s ukážkami s voľným veršom tento blok ukončil Erik Ondrejička. James Sutherland Smith preložil básne asi stovky slovenských autorov, ale v tejto kolekcii mu chýba preklad uceleného diela Ivana Štrpku. Ako povedal, anglickú literatúru treba doplniť o Štrpkovu poéziu, ktorá by ju obohatila. Vrcholom piatkového večera bolo stretnutie s Osamelými bežcami Petrom Repkom a Ivanom Štrpkom, ku ktorým sa pridal Ján Štrasser. Ukážka z dokumentárneho filmu o Osamelých bežcoch režiséra Martina Repku, básnikovho syna, ešte pred besedou odkryla fenomén troch básnikov – čisté priateľstvo a čistú poéziu. O tom, že v poézii Ivana Laučíka, Petra Repku a Ivana Štrpku nie sú nijaké falošné tóny, nijaké predstierané gestá, presvedčili publikum čítaním zo svojej tvorby. Piatkový večer zakončil Michal Habaj čítaním svojich básní do klepotu mlyna.

Vzácnym hosťom v Schaubmarovom mlyne bol český básnik Ivan Wernisch, ktorého zhudobnené básne hrala skupina The Plastic People of the Universe. Hoci na pódium nevystúpil, v prestávkach si mali čo povedať s Petrom Repkom, Ivanom Štrpkom či Jamesom Sutherlandom Smithom.

V sobotu sa v Komunitnej záhrade v Modre stretli deti, ich rodičia i starí rodičia so spisovateľkou Monikou Kompaníkovou na literárno-výtvarnej dielni Lampičky na konci sveta. Autorka im predstavila svoju najnovšiu knihu z vydavateľstva Artforum Koniec sveta a čo je za ním s ilustráciami Veroniky Klímovej. Pozornosť detí zamerala na svet rastlín a hmyzu pod drobnohľadom lupy, na detaily, ktoré nevnímame voľným okom. Na výtvarnej dielni si deti vytvárali lampičky s lúčnymi motívmi, kreslili, strihali, tvorili. Podujatie, na ktorom participoval aj časopis Slniečko, sa nieslo v pohodovej atmosfére čarovnej záhrady, v ktorej nelietali len motýle ale aj detské sny.

Multižánrový večer pokračoval autorskými čítaniami Ivana Štrpku, Petra Repku, Jána Štrassera, Veroniky Dianiškovej, Ladislava Lipcseia, Michala Talla, Gábora Lanczkora (HU), Wandy Heinrichovej (CZ), Olgy Stehlíkovej (CZ), rozhovormi, tancom združenia mimoOs a hudobným vystúpením Talent Transportu a Jakuba Ursinyho. V nedeľu večer si diváci v modranskom kine mohli pozrieť celovečerný dokumentárny film Dežo Ursiny 70.

 

  • V znamení priateľstva a poézie - 0
  • V znamení priateľstva a poézie - 1
  • V znamení priateľstva a poézie - 2
  • V znamení priateľstva a poézie - 3