Vanda Rozenbergová je na rezidenčnom pobyte v dolnorakúskom Kremsi

Spisovateľka Vanda Rozenbergová strávi mesiac marec na tvorivom rezidenčnom pobyte v Literárnom dome v Dolnom Rakúsku v Kremsi. Ide o súčasť pravidelného slovensko-rakúskeho výmenného programu pre autorov „AIR-Artist in Residence“, ktoré usporadúvajú Literaturhaus NÖ a Slovenské literárne centrum.

Vande Rozenbergovej vyšla v roku 2022 vo vydavateľstve Drava Verlag v nemeckom preklade kniha Tri smrtky sa plavia (Drei Tote treiben), ktorú zo slovenčiny preložila Zorka Ciklaminy.

Knihu autorka predstaví v rámci pobytu v Rakúsku v utorok 19. marca o 18:30 v priestoroch Slovenského inštitútu (SI) vo Viedni. Podujatie, ktoré SI organizuje v spolupráci so Slovenským literárnym centrom, bude dvojjazyčne moderovať spisovateľ Michal Hvorecký.

Ide o príbeh tridsiatničky Karoly, ktorá je Rómkou a rozpráva o svojich neľahkých zážitkoch z detstva: o adopcii, smrti nevlastného brata, alkoholizme adoptívnych rodičov či láske k ženatému mužovi.

Vanda Rozenbergová sa okrem písania venuje aj ilustrovaniu vlastných kníh a organizuje letné tábory pre deti zo znevýhodnených rodín a z detských domovov. Práve tieto skúsenosti sa pre ňu stali inšpiráciou na vytvorenie postavy Karoly.

Kniha Tri smrtky sa plavia (Slovart, 2018) bola zaradená medzi finalistov ocenenia Anasoft litera, rovnako ako aj Rozenbergovej kniha Zjedol som Lautreaca (Slovart, 2021). Jej najnovšou knihou je Storočie (Slovart, 2023), v ktorej približuje príbehy mnohých generácií obyvateľov jednému domu vo fiktívnej obci Zdochliare.

Každoročne je na mesačný tvorivý štipendijný pobyt do Literárneho domu v Kremsi pozvaných 10-12 autorov a autoriek. Na tomto programe sa od roku 2000 zúčastnilo už vyše 200 spisovateľov a spisovateliek z viac než 35 krajín.

Viac informácií o výmennom pobyte: https://www.air-noe.at/de