Vychádza aprílové číslo Knižnej revue!

Fenomén sociálnych médií, internetová fikcia v románoch renomovaných autoroch (Komnata ozvien; Deti, náš poklad) i žánrová literatúra (Klára a Slnko, Zástup, Persepolis).

Na obálke nás v aprílovom čísle víta dielo Stanislava Ondruša „Suddenly“. Súvislé farebné línie na ňom narúša nový element, kruh, ktorý v usporiadanej štruk­túre rozbíja schému a vytvára nový priestor.

V novom čísle Knižnej revue sa venujeme fenoménu sociálnych médií, ktoré majú potenciál ohroziť spôsob myslenia i základy demokracie, silu meniť osudy ľudí aj charakter spoločnosti. Maik Fielitz a Holger Marcks vo svojej knihe sledovali, ako sociál­ne siete zmenili súčasné podoby fašizmu a ako fašizmus mení sociálne siete. Nová internetová realita zasahuje čoraz viac aj do fikcie a je hlavnou témou renomovaných autorov: tentoraz si všímame romány Komnata ozvien od Johna Boyna a Deti, náš poklad od Delphine de Vigan.

Zaoberáme sa žánrovou literatú­rou – sci-fi novinkou nobelistu Kazua Ishigura Klára a Slnko, fantasy dystopiou Zástup egypt­skej autorky Basme Abd al-Azíz, alebo komiksom Persepolis, v ktorom Marjane Satrapi spomí­na na svoje detstvo na pozadí premeny Iránu na militantnú teokraciu. Marek Čabák pritom upozorňuje na politické paralely s extrémami v našich končinách.

V ukrajinskom seriáli prinášame reportáž z nezmyselnej ruskej okupácie Černobyľskej jadrovej elektrárne. Do ďalších čísel pre vás pripravujeme výnimočné texty reflektujúce vojnu od Sofie Andruchovyč, Oleksandra Mycheda, alebo Serhija Žadana.

Príjemné čítanie!