Vychádza májové číslo Knižnej revue!

Najnovšie číslo prináša návraty k veľkým menám literatúry: spomíname na Viliama Turčányho a Bernarda Noëla, Františka Švantnera i Ladislava Balleka.

Milé čitateľky, milí čitatelia!

Sme radi, že čitateľská anketa Kniha roka 2020, ktorú sme vyhlásili v minulom čísle, neunikla vašej pozornosti! Počet hlasov utešene narastá vo všetkých troch kategóriách: Kniha roka, Debut roka a Kniha roka pre deti a mládež.

S napätím sledujeme, ako každý deň pribúdajú nové „kliky“. Rysujú sa veľmi tesné rozdiely v počte hlasov medzi jednotlivými titulmi. Preto tí z vás, čo ešte nehlasovali, neváhajte a zapojte sa do hlasovania o Knihu roka 2020. Môžete tak urobiť na stránke www.kniznarevue.sk do konca mája. V nedeľu večer 30. mája hlasovanie čitateľov uzatvoríme, aby sme mohli v našej obľúbenej ankete v júni vyhlásiť víťazné tituly. Tešíme sa na vaše rozhodnutia!

Piate tohtoročné číslo Knižnej revue sa nesie akoby v znamení návratov: Miroslava Vallová sa v mene širšej literárnej aj kultúrnej obce lúči s vynikajúcimi autormi, ktorí nás v týchto dňoch navždy opustili – s Viliamom Turčánym a Bernardom Noëlom... Rudolf  Chmel vzdáva poctu svojmu osobnému priateľovi, románopiscovi Ladislavovi Ballekovi a Ladislav Čúzy naturistovi Františkovi Švantnerovi, ktorých diela patria do zlatého fondu slovenskej literatúry. Ján Púček rámcuje odkaz ruskej poetky a disidentky Natalie Gorbanevskej, Veronika Šikulová otvára  Almaru českej legendy, básnika Ivana Wernischa.

Na tomto pozadí sme sa so zvedavosťou začítali nielen do zborníka Poviedka 2020, ktorý prináša texty autorov novej slovenskej prózy, ale aj do práce víťazky súťaže Esej Jána Johanidesa 2021 – talentovanej stredoškoláčky Emy Ernstovej.

Na titulnej strane májového vydania je dielo Lucie Kotvanovej – výtvarníčky, kurátorky a galerijnej pedagogičky (Kunsthalle Bratislava). Prázdna stolička (parafrázujúc knihu rabiho Nachmana Prázdné křeslo) pozýva hľadať nádej a radosť alebo sa ponoriť do kontemplácie (ako v nenapísanej poviedke Richarda Weinera Prázdná židle), otvorená kniha nabáda začítať sa. Mobil podopiera stôl, to stačí.

Nerušené čítanie.