Vychádza októbrové číslo Knižnej revue!

Na obálke októbrovej Knižnej revue je dielo Rudolfa Sikoru Antropocén (Treťotriedna civilizácia) 2021/2023. 

Októbrová Knižná revue vám prináša hneď štyri rozhovory. Čerstvá laureátka Zlatej vlny Katarína Kucbelová hovorí o svojej prozaickej novinke Modrosleposť. S naším veľvyslancom vo Veľkej Británii Róbertom Ondrejcsákom sme sa zhovárali nielen o jeho knihe Ako Putin stratil Ukrajinu, ale aj o sile konšpirácií v súboji s faktami a možnostiach, ako sa krajina dezinformáciám môže postaviť. O jazvách, ktoré zanechal vojnový konflikt na Balkáne, nenávistnom jazyku a svojej identite hovorí bosnianska prozaička Lana Bastašić. Portugalský spisovateľ Afonso Cruz vysvetľuje svoj spôsob výstavby románu a vytvárania atmosféry jednotlivých kapitol.

Čítanie nás približuje k normálnosti, no literatúra nezachraňuje, píše Olexander Myched vo svojej eseji Abeceda bolesti. Napriek tomu je „...jedným z nástrojov, ako zabezpečiť, aby sa to, čo sme prežili, náš hnev, hrôza zo skúsenosti, ktorou prechádza súčasná Ukrajina, stalo kolektív­nou pamäťou.“

Píšeme o nových tituloch od Virginie Woolf, Margaret Atwood, Tatiany Tibuleac a Guzeľ Jachinovej, alebo o dvoch knihách z pozostalosti od Eugena Gindla a Olega Pastiera. Pozreli sme sa aj na tri komiksové adaptácie divadelných hier, rozvodovú príručku pre deti a rodičov Dohodnime sa, alebo na Slovníček z básničiek, ktorý približuje tajomstvá poézie najmenším čitateľom.

Príjemné čítanie!