Vychádza prvé letné číslo Knižnej revue!

Okrem viacerých rozhovorov prináša júnová Knižná revue exkluzívny rozhovor Tomáša Glanca s Vladimirom Sorokinom i zaujímavé detské tituly na prázdniny.

„Snažím sa nahmatať určité prehnité miesta v dejinách, dávne či nedávne, a zatlačiť na to miesto tak, aby sa hnis vyplavil von,“ hovorí Vladimir Sorokin, jeden z najsilnejších ruských kritikov Kremľa, v skvelom rozhovore s profesorom Tomášom Glancom. Spoločne odhaľujú nielen autorove inšpiračné zdroje, ale aj desivý charakter súčasného ruského impéria.

Je čas festivalov a stretnutí s autormi, a preto júnová Knižná revue prináša viac rozhovorov než zvyčajne. Vladimir Sorokin navštívil veľtrh Svět knihy v Prahe, na bratislavskom knižnom festivale BRaK sme hovorili s Dmitrijom Kapitelmanom, Ostapom Slyvynským a Beatrice Salvioni a rozhovor s Johanom Harstadom avizuje letný festival Mesiac autorského čítania, na ktorom bude v júli čestným hosťom Nórsko.

„Nikdy som nezažila také orgazmy ako počas vojny!“ V pravidelnej rubrike Esej z Ukrajiny prinášame text Sofie Andruchovyč, ktorá sa tentoraz na vojnu pozerá netradične civilne – zo spálne.

Pred prázdninami si všímame aj viaceré knihy pre deti a mládež, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. Ťuk Ťuk Puk Benjamina Gottwalda alebo nové vydanie Štoplíka Hany Ponickej k nim určite patria.

Okrem toho sa dočítate o tvorbe Hermanna Hesseho, prekladoch dvoch románov afro-brazílskej proveniencie alebo o reprezentatívnom výbere z poézie Fernanda Pessou.

Príjemné čítanie!