Vychádza septembrové číslo Knižnej revue!

Témou septembrového čísla Knižnej revue je Gemer Daniela Majlinga. Séria ukrajinských esejí pokračuje textom Maksa Kidruka.

Blíži sa jeseň s vyhlásením literárnych cien, knižnými festivalmi a tento rok aj s nebývalým množstvom noviniek pôvodnej prózy. Bude čo čítať a objavovať a my vám zatiaľ prinášame septembrové číslo Knižnej revue. Obsahuje texty o knihách na hranici žánrov, fantázie a reality.

Venujeme sa surrealistickej príručke Agnieszky Taborskej, korešpondencii slovenských nadrealistov, picturebooku Jazero i grafickému románu Gemer. S jeho autorom Danielom Majlingom vám prinášame aj rozhovor o zdrojoch inšpirácie, vzťahu k postavám, autorskej poetike i o tom, ako do literatúry premietnuť etickú skúsenosť. „Lenže akú, keď charakter mojej nehistorickej generácie je ako Schrödingerova mačka a tú škatuľu zatiaľ (to zatiaľ by som dvakrát podčiarkol) história neotvorila? Možno je moja generácia tou najstatočnejšou v dejinách, ale to zatiaľ nevieme, hoci...“

Ďalšie rozhovory, so spisovateľkami Narine Abgarian a Krisztinou Tóth, viedli prekladateľky, ktoré ich knihy dokonale poznajú a vďaka tomu ich spoločné debaty získavajú ďalší rozmer.

S Alexandrom Dulebom sme uvažovali nad titulom Brána do Európy, v ktorom historik Serhii Plokhy skúma ukrajinskú identitu a dejiny. Krátku esej o vreciach na mŕtvoly napísal ukrajinský autor žánrovej literatúry Maks Kidruk a číta sa ako desivý, znepokojivý horor i keď v nej ide o tú najprítomnejšiu realitu.

 

Príjemné čítanie!