Vyhodnotenie súťaže O cenu Dominika Tatarku 2023

Hlavným cieľom súťaže O cenu Dominika Tatarku je motivovať deti, mládež a dospelých k vzťahu k literatúre, umožniť verejnú prezentáciu a konfrontáciu ich tvorby.

„Som z naprostej kultúrnej periférie, dedinský chlapec, otec padol vo vojne, keď som mal dva roky, ako dieťa som vlastne neprišiel do styku s knihou, skôr na mňa vplýval folklór, ľudová tvorivosť v dobrom slova zmysle,“ píše vo svojom unikátnom diele Navrávačky jeden z najvýznamnejších postáv slovenskej literatúry, kultúry a histórie, spisovateľ Dominik Tatarka.

Tento rok je výnimočný, 14. marca 2023 sme si totiž pripomenuli 110. výročie narodenia Dominika Tatarku. Pri tejto príležitosti bol vyhlásený i jubilejný 20. ročník celoslovenskej literárnej súťaže O cenu Dominika Tatarku, ktorého pravidelným vyhlasovateľom súťaže je Základná škola Dominika Tatarku v Plevníku-Drienovom a obec Plevník-Drienové. Spoluorganizátormi súťaže boli Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, Považská knižnica v Považskej Bystrici a MO Matice slovenskej v Plevníku-Drienovom.

Súťaže sa mohli zúčastniť autori od 13 rokov, ktorí doposiaľ knižne nepublikovali.

 

Súťažilo sa v dvoch kategóriách:

I. kategória žiaci 7. – 9. ročníka základných škôl, 3. – 5. ročníka osemročných gymnázií
poézia, próza (žáner nerozhoduje)
rozsah: max. 2 strany formátu A4, téma: voľná

II. kategória študenti stredných škôl, 6. – 8. ročníka osemročných gymnázií a dospelí
poézia, próza (novela, poviedka, fejtón)
rozsah: max. 4 strany formátu A4, téma: voľná

 

Do tohto ročníka súťaže sa v I. kategórii zapojilo 22 súťažiacich s 34 prácami, z toho 11 textov bolo prozaických a 25 textov bolo poetických. Slávnostné vyhodnotenie sa uskutočnilo 26. mája 2023 v Kultúrnom dome v Plevníku-Drienovom. Prví traja ocenení získali aj finančné ohodnotenie od obce Plevník-Drienové. Práce v I. kategórii tento rok hodnotila odborná porota v zložení: redaktorka a predsedníčka poroty Mgr. Katarína Tekeľová, pedagóg a mentor Komenského inštitútu a člen poroty Mgr. Jozef Šujak a riaditeľka Základnej školy Dominika Tatarku v Plevníku-Drienovom a členka poroty Mgr. Želmíra Cingelová.

Do II. kategórie sa zapojilo 42 súťažiacich so 77 prácami, z toho 27 textov bolo prozaických a 50 textov poetických. Práce tento rok v II. kategórii hodnotila odborná porota v zložení: básnik a prozaik, predseda poroty p. Rudolf Dobiáš, prozaička, lektorka workshopov kreatívneho písania, členka poroty Mgr. art. Soňa Uriková a pedagogička a mentorka Komenského inštitútu, členka poroty Mgr. Anna Jančová. Rovnako ako pri prvej kategórii, aj v tejto boli prvé tri miesta finančne ocenené od obce Plevník-Drienové.

Pri oboch kategóriách tiež porota udelila prvé, druhé a tretie miesto v próze i v poézii, Cenu riaditeľky Považského osvetového strediska, Cenu riaditeľky základnej školy a Cenu riaditeľa Považskej knižnice. V druhej kategórii boli udelené i Ceny poroty. Zároveň boli všetci víťazi odmenení knižnými publikáciami od Matice slovenskej, od Považskej knižnice v Považskej Bystrici a pamätnými listami, ktoré pripravilo Považské osvetové stredisko.