Vyšlo májové číslo Knižnej revue!

Na obálke májového čísla Knižnej revue je dielo Pavla Čejku Dialóg (2024).

V májovom čísle Knižnej revue sledujeme, ako veľké dejinné udalosti zasahujú do intímnych osudov bežného človeka. V obsiahlom rozhovore o knihe Desaťkrát Gulag spisovateľ Peter Juščák hovorí o množstve odvlečených nevinných ľudí, ktorí po 2. svetovej vojne skončili v koncentračných táboroch na Sibíri a pokiaľ sa im podarilo prežiť a vrátiť sa, trpeli ďalej i so svojimi rodinami aj doma.

Pripomenuli sme už takmer zabudnutý príbeh spisovateľa a novinára Karola Guliša, nepohodlného pre klérofašistický i komunistický režim, ktorý sa aktívne zúčastnil SNP i Pražskej jari, medzitým zažil pracovný tábor v Jáchymove a v 60. rokoch viedol Knižný magazín.

V románe Ako prach vo vetre kubánskeho autora Leonarda Paduru nájdeme revolúciou zvalcované osudy, zatiaľ čo hrdinu komiksového príbehu Hlasy bez ozveny charakterizuje odosobnená účasť na nacistických zločinoch. Postoje ruskej intelektuálnej a umeleckej špičky a ich podporu vojny zas rozoberá Mykola Rjabčuk v eseji o tom, aký spôsob bojkotu ruskej kultúry by vyhovoval jej obdivovateľom na Západe i jej radikálnym odporcom na Ukrajine.

Krehkosť osudov si naplno uvedomujeme pri strate blízkych. Náš literárny svet prišiel o dve významné ľudské i umelecké osobnosti, našu kolegyňu Dominiku Madro a spisovateľa Jána Uličianskeho. Čítajme ich knihy, aby mohli byť čo najdlhšie s nami.

Príjemné čítanie!