Ženy si zaslúžia viac priestoru

Druhé pomedziriadkovské autorské čítanie sa presunulo do online priestoru. Priaznivci mladej slovenskej literatúry si ho tak mohli vychutnať v pohodlí domova. Zvukový záznam podujatia nájdete na tomto odkaze.

 

Etablovaný spisovateľ a účastník letnej literárnej školy Medziriadky - typická šablóna čítačiek organizovaných rovnomenným občianskym združením. Na tej poslednej sa však o virtuálny mikrofón delila neštandardná dvojica autoriek. „Vekový rozdiel medzi Nicol Hochholczerovou a Emmou Litvovou je asi najnižší, aký sme tu kedy mali,“ otvára podujatie moderátorka Soňa Uriková.

Novela Táto izba sa nedá zjesť (KK Bagala) od Nicol Hochholczerovej si za krátky čas, čo je na trhu, jednoznačne vydobyla postavenie na slovenskej literárnej scéne. Debut zachytáva „vzťah“ učiteľa výtvarnej a jeho žiačky. Na otázku, či už dostala ponuku na porotcovanie nejakej súťaže, odpovedá so smiechom a dodáva, že by to mesiac od vydania knihy bolo trochu absurdné.

Študentke prvého ročníka medicíny v Brne, Emme, nezabránila ani slabá internátna wi-fi v tom, aby predstavila svoje poviedky Rôzne odrody mandarínok a To sa utrasie. A hoci sa motívy z nemocničného prostredia v jej tvorbe objavujú, svoj spisovateľský a medicínsky svet zámerne a pravidelne prepájať nechce. „Keď som šla do stredoškolskej kategórie na Medziriadkoch, súťažila som s chemickou poviedkou. Neskôr sa mi jedna z porotkýň priznala, že jej nerozumela,“ vysvetľuje.

Pre obe autorky je však dôležité prinášať do literatúry aj ženské témy a skúsenosti z 21. storočia. S názorom, že už bolo všetko povedané a napísané nesúhlasí Nicol najmä preto, že vo všeobecnosti dominujú najmä mužské pohľady. Tie od opačného pohlavia by si teda podľa nej zaslúžili viac priestoru. „Ak sa ma niečo v rámci tejto tematiky bytostne dotkne, určite sa to odráža aj na mojej tvorbe,“ dodáva Emma.

Online autorské čítanie Nicol Hochholczerovej a Emmy Litvovej sa uskutočnilo 18. októbra 2021 aj vďaka finančným prostriedkom od Fondu na podporu umenia. Organizáciu zastrešilo občianske združenie Medziriadky.