19.09.2024 18:00
Podujatie
Christiania Poprad

Absynt naživo: Marek Hudec v popradskej Christianii

Pozývame vás na diskusiu s publicistom, spisovateľom a aktivistom Marekom Hudecom o jeho novej reportážnej knihe Spúšť s podtitulom Príbehy o láske a nenávisti .
 
Marek v nej odkrýva tragické udalosti z októbra 2022 pred obľúbeným kvír podnikom Tepláreň. Rekonštruuje udalosti z osudného večera, skúma pohnútky vraha, no obzerá sa aj späť za zmarenými životmi Juraja a Matúša i za príbehom zranenej Radky.
 
Okrem toho v knihe neopomína aj širší kontext života LGBTI+ ľudí na Slovensku - od príbehu prvého slovenského kvír aktivistu, cez temné obdobie averzných terapií za totality až po osudy tých, ktorí začali za svoje právo na lásku bojovať v porevolučných 90. rokoch. Kniha odkrýva históriu slovenských Pridov i referendum za rodinu, ktoré znamenalo zlom vo vnímaní LGBTI+ ľudí na Slovensku. Na pozadí týchto príbehov vnímame aj to, ako sa menila a mení slovenská spoločnosť. A nie vždy je to k lepšiemu.
 
Reportážna kniha Spúšť vznikla na základe rozhovorov s viac, než päťdesiatimi ľuďmi – blízkymi obetí, svedkov a svedkýň z miesta činu, kvír ľudí zasiahnutých násilím v mesiacoch pred i po vražde, pamätníkmi a pamätníčkami na udalosti z blízkej či vzdialenejšej minulosti.
 
S Marekom sa bude rozprávať Zuzana Suchá.
 
Diskusia je súčasťou festivalu Absynt naživo, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
 
Foto autora: Natália Nágelová