V Medzinárodný deň autorských práv sa začína

Jedenásty ročník Medzinárodného knižného festivalu v Budapešti sa koná v dňoch 22. - 25. apríla 2004, v predvečer dlho očakávanej historickej udalosti - rozšírenia Európskej únie.
           Organizátori veľtrhu v Budapešti vnímajú kontext zjednocujúcej sa Európy veľmi významne: uvedomujúc si, že vstupová ceremónia v Bruseli je primárne politickým aktom, no má široký dosah na intelektuálny život pristupujúcich krajín, na šírenie kníh a vydavateľských aktivít.
           Medzinárodný knižný festival v Budapešti chce byť priestorom na vzájomné obohacovanie sa Východu a Západu. Napriek tomu, že v posledných rokoch 20. storočia čitateľské aktivity strácali na prestíži kultúrnych záujmov, organizátori veľtrhu veria v ich renesanciu. Preto venujú špeciálnu pozornosť novým knihám z oblasti súčasnej literatúry a sociálnych vied a zároveň chcú uviesť mladé talenty na Európskom festivale románových debutov.
           Slovenská republika bude mať v sále č. 2 Národný stánok, v ktorom budeme prezentovať 300 titulov kníh od 20 vydavateľov. Literárne informačné centrum v spolupráci so Slovenským inštitútom v Budapešti pripravil dve diskusné fóra O súčasnom stave slovenskej literatúry a slovensko - maďarských vzťahoch:

Vo štvrtok 22. apríla o 13.00 hod.
Slovenské gymnázium v Budapešť.
Diskutujú: Alexander Halvoník, literárny kritik a riaditeľ Literárneho informačného centra a Peter Macsovszký, spisovateľ.

V piatok 23. apríla o 10.00 hod.
Sála Lehár na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Budapešti.
Diskutujú: Alexander Halvoník, riaditeľ Literárneho informačného centra, Karol Wlachovský a Peter Macsovszký (Slovenská republika), László G. Kovács, István Voros a Sándor Mészáros (Maďarská republika).

Čestným hosťom veľtrhu je tento rok Nemecko, ktoré sa bude prezentovať predovšetkým asúčasnou literatúrou. Na úvodnej tlačovej besede, ktorá sa uskutoční 21. apríla 2004 o 11. hod. sa okrem riaditeľa budapeštianskeho veľtrhu Pétera Lászlóa Zentaia a hovorcu Lászlóa Simona zúčastnia aj nemeckí hostia: Volker Neumann, riaditeľ najväčšieho európskeho knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom, a Peter Weidhaas, konzultant knižných veľtrhov.
           XI. budapeštiansky medzinárodný knižný festival sa koná v Kongresovom stredisku na Lehárovej ulici.
           Deň otvorenia veľtrhu - 22. apríl - je zároveň Svetovým dňom autorských práv.