Kronika peňazí na Slovensku. Od najstarších čias do roku 2009

Kronika peňazí na Slovensku. Od najstarších čias do roku 2009

Bratislava, Fortuna Libri 2009

Presnejšie by názov tejto úžasnej kroniky, ktorá už svojím exkluzívnym reprezentačným vzhľadom poteší nejedného numizmatika, zberateľa, historika i laika, mal znieť Kronika platidiel na území Slovenska, veď kedysi sa platilo aj naturálnymi železnými hrivnami, textilom, neskoršie jestvovali aj rôzne bony, poukážky..., ale to by bol trochu ťažkopádny názov. Kolektív autorov (Eva Kolníková, Eva Minarovičová, Ján Hunka a Zbyšek Šustek) spolu s autormi fotografií (Mikuláš Červeňanský, Miloš Lacko, Ľubomír Lužina a Zbyšek Šustek) vypracovali ojedinelé popularizačné dielo o jednej časti slovenských dejín. Aj keď prehľad dejín peňazí poskytla už v roku 1976 monografia vydavateľstva Obzor Peniaze v našich dejinách, až Kronika peňazí na Slovensku prináša ucelený reprezentatívny pohľad na funkciu a vývoj platidiel na našom území od praveku až do súčasnosti a bez akýchkoľvek ideologicky skresľujúcich nútených úprav.

Platidlá nie sú ponímané len ako sociálno-ekonomické funkčné predmety, ale aj z hľadiska ich výtvarnej stránky, ako dokumenty technického pokroku, zaznamenávajú historický vývin a štátnu suverenitu. Nálezy starých platidiel sú opisované v kontextoch svojej doby, pričom každý takýto poklad sa spája nielen s príbehom objavu, úschovy, neraz aj roztratenia či rozkradnutia, ale často aj s príbehmi pôvodných majiteľov. V krátkych, stručných a prehľadných článkoch sa čitateľ v tejto zaujímavej knihe dozvie tiež rôzne pozoruhodnosti o ťažbe drahých kovov, ich spracovaní, razbách, falšovaní, devalváciách, mincovniach, názvoch mien a všeličom ďalšom, čo súvisí s peniazmi, numizmatikou, bankami a inými peňažnými inštitúciami. Z toku poznatkov vyplýva, že naše územie, aj keď často ako súčasť iných štátotvorných zoskupení, patrilo medzi obchodne zaujímavé, často myšlienkovo finančne progresívne, bohaté na suroviny na výrobu platidiel, ale bohaté i na um a šikovnosť rúk minciarov, návrhárov, grafikov... Slovensko aj vďaka nim zažilo viacero ér slávy a uznania.

Posledná kapitola knihy je prirodzene venovaná obdobiu 1953 až 2009, keď slovenská koruna zanikla. Hoci je proporčne k ostatným historickým obdobiam možno až priširoká, s ohľadom na životné skúsenosti väčšiny nášho obyvateľstva s menami tohto obdobia sa zdá byť poddimenzovaná. Bonusom za záverečnou kapitolou sú prehľady cudzích mien na Slovensku v rokoch 1917 až 1997 a náčrt vývoja a osobností numizmatiky na Slovensku. Dielo dopĺňa bibliografia a registre, čo je dnes pre takúto úroveň spracovania už nevyhnutnosťou.

Kronika peňazí na Slovensku je spracovaním jedinečný knižný produkt. Na prístupe jej autorov je najpodstatnejšie, že ju nepoňali rýdzo technokraticky. Peniaze sú aj prejavom komunikácie s blízkym i vzdialeným okolím. Pravda, pre peniaze sa aj lúpilo, prepadávalo, ale ich pôvodný zmysel humánnej uľahčujúcej výmeny tovarov pre povznesenie života sa vždy predral na povrch. Možno tiež niektorí z tých, čo dnes peniaze hromadia, si vďaka knihe aspoň trochu uvedomia, že samotné peniaze nikoho nerobia šťastným, sú iba prostriedkom pre ľahší prístup k šťastiu, ktoré nám aj tak zväčša dávajú druhí ľudia. Peniaze jednoducho majú svoje tajomstvá.

Ľuboš Svetoň