Pod osmanskou hrozbou (Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov VI - Osudy Slovenska od Albrechta Habsburského do tragickej bitky pri Moháči v roku 1526 s prihliadnutím na začiatky renesancie v čase Mateja Korvína) - Z výnimočnej studne

Z výnimočnej studne

Z výnimočnej studne

Pod osmanskou hrozbou (Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov VI - Osudy Slovenska od Albrechta Habsburského do tragickej bitky pri Moháči v roku 1526 s prihliadnutím na začiatky renesancie v čase Mateja Korvína)

Bratislava, Literárne informačné centrum 2004

  Po prvých piatich a štrnástom zväzku edície sa pre všetkých záujemcov o históriu objavil šiesty pramenný zväzok k dejinám Slovenska a Slovákov. Kolektív autorov pod vedením zostavovateľa Doc. PhDr. Jána Lukačku, CSc., vedeckým redaktorom a recenzentom Prof. PhDr. Richardom Marsinom, DrSc. a editorstvom PhDr. Pavla Dvořáka odviedol kvalitnú prácu. Kto potrebuje získať prehľad o našich dejinách v rokoch 1438 až 1526, má jedinečnú možnosť. Reprezentatívna kniha je členená na dve textové časti. Prvá obsahuje veľké množstvo listín, listov, zákonných článkov, zmlúv, testamentov a iných písomností úradnej povahy. Druhá časť, rozsahom podobná prvej, ale s oveľa menším počtom jednotlivých textov (13 oproti 64), obsahuje naračné pramene, cestopisy, korešpondenciu, drobné literárne a náboženské texty, historiografické a právnické diela. V prílohách nájdeme stručný prehľad najvýznamnejších udalostí uvedeného obdobia, registre a farebnú obrazovú dokumentáciu.

  Obdobie rokov 1438 až 1526 bolo bohaté na udalosti, ktoré ovplyvnili územie Slovenska. Pre lepšie priblíženie pripomeňme aspoň vládu Mateja Korvína, bratríkov na Slovensku a založenie Academie Istropolitany. Vedecko-populárne uspôsobené texty svojou úpravou zaujmú nielen odbornú, ale aj laickú verejnosť. Dokumentujme to na krátkom úryvku z Rukoväte uhorských dejín Petra Ransana z roku 1490. O Bratislave tento humanistický autor pôvodom z Palerma, lucerský biskup (oblasť Puglie) a diplomat píše: „Asi sto rímskych míľ nad Peštianskou stolicou sa nachádza Bratislava (Prešporok), majúca pomenovanie podľa dávneho mesta Pisonium, ktoré kedysi nazvali - ako sa domnievam - podľa jedného z rímskych Pisovcov, ale ľud neskôr zmeniac ,i` na ,o` ho vyslovoval Posonium; je to prekrásne mesto a vzhľadom na blízkosť Dunaja sa vyznačuje úrodnou pôdou; na vrchu, ktorý sa vypína nad mestom, sa nachádza veľmi pevný hrad, v ktorom možno nájsť studňu výnimočnú svojou veľkosťou a hĺbkou." Metaforicky prameň v studni, ktorú udržiava aj Literárne informačné centrum so sídlom v Bratislave, vydáva z hlbín storočí poklad: ďalšie výnimočne kvalitné dielo, ktoré smädného nielen poteší, ale aj udrží pri živote, poučí i povzbudí. Každá kvapka čírej nespochybniteľnej tekutiny je kvapkou k sebapoznaniu a zároveň splatením dlhu našej často rôzne ideologicky prekrúcanej histórii.

Ľuboš Svetoň