Newsletter Knižnej revue 9/2021

ODKIAĽ PRIBÚDAJÚ DOBRÉ KNIHY?
Dobrých kníh pribúda, súhlasíte? V hlavách autorov, v kníhkupectvách, doma na poličkách a tak všeobecne. Aj po všetkých najlepších knihách roka, víťazných tituloch a bestselleroch, vždy prídu ďalšie. A to je dobrá správa nielen pre činnosť Knižnej Revue. Nové knihy však pribúdajú aj z minulosti. Hľadáme ich v archívoch, antikvariátoch či reedíciách.
No predstavte si, že niekde v priestore existujú knihy, o ktorých neviete a ku ktorým sa už nedá dostať. Nepredávajú sa v kníhkupectvách, nevygooglite ich na internete. Vďaka medzinárodnému projektu 11 európskych krajín, vrátane Slovenska, pod názvom EODOPEN (eBooks-On-Demand-Network Opening Publications for European Netizens) hľadanie starých kníh môže skončiť úspešne.
Participujúce Slovenské Centrum vedecko-technických informácií SR zverejnilo v rámci spomínaného projektu prvých 15 000 digitálne nedostupných kníh z 20. a 21. storočia. Ide o digitalizované diela Slovenskej akadémie vied z Ústavu merania, Geografického ústavu, Hydrologického ústavu, Ústavu etnológie a sociálnej antropológie a Historického ústavu, zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku i diela individuálnych autorov. Odteraz sú tieto diela voľne dostupné vo virtuálnej knižnici digitalnakniznica.cvtisr.sk/page/eodopen.

KRátko o diele na titulke
Vladimír Havrilla – maliar, sochár, grafik, spisovateľ, intermediálny umelec a počítačový grafik – je označovaný ako kultová osobnosť alternatívneho umenia. Pomocou počítačových technológií vdýchol trojrozmerný život Dievčatku v galérii v roku 2011, päťdesiattri rokov po tom, čo pôvodne dvojrozmerne vnímalo v galérii moderné, vtedy zakázané abstraktné umenie.   

Stanisław Lem – filozof náhody, ktorého Slovensko ešte len musí objaviť
12. septembra uplynulo 100 rokov od narodenia poľského spisovateľa Stanisława Lema. V bohatom texte literárneho vedca Pavla Matejoviča sa prenesieme s Lemom na „prah éry informačnej technológie, ktorá nám okrem užitočných darov môže dať aj danajské“. V exkluzívne odomknutom článku zistíte, že legenda a spolutvorca žánru sci-fi sa zďaleka nevenoval len predstavám o budúcnosti. Nihilista, majster dystopie, aj filozof náhody sú len niektoré stránky jasnozrivého autora.

1 kniha, 2 odozvy: kniha Dušana Dušeka Potok pod potokom
„Dušan Dušek, v súčasnosti jeden z najvýznačnejších spisovateľov staršej generácie, vydal žánrovo ťažko zaraditeľnú knižku s názvom Potok pod potokom,“ píše literárny vedec Ladislav Čúzy. „Dušek označil knižku zošitom, tento pojem by ste asi v teórii literatúry ťažko hľadali,“ dodáva kritik vo svojej recenzii a vydáva sa objavovať nielen najvhodnejšie pomenovanie Dušekovho žánru, ale aj prameň zmyslu potoka, ktorý tečie pod potokom.

Druhou odozvou na knihu Potok pod potokom je osobný list spisovateľky Veroniky Šikulovej adresovaný autorovi, ktorá takto opláca „návštevu“ Dušeka v jej knihe Tremolo ostinato: „(...) Uvedomujem si vážnosť tejto Tvojej knižky, aj to, aká je iná oproti tomu, čo dnes vychádza, aj oproti Tvojim ostatným knižkám, napriek tomu, že kráčame po známych miestach so známymi ľuďmi, do Tvojho románu však pribudli akési molové tóny, iná farebnosť, zrazu, ako tie živočíchy, čo si vravia veci, ktoré ľudské ucho nedokáže čuť, no dokážu ich dešifrovať prístroje, spod Tvojej hladiny znejú celkom iné nástroje… Tá nová inštrumentácia je príťažlivá… Štípe to, praská to, škriabe to v krku, v očiach, niekedy z toho slzia oči, Dušan.“

O covide a ďalších chorobách v Číne
Kniha čínskej spisovateľky Fang Fang Denník z Wuhanu – Správy z mesta v karanténe vyšla vďaka prekladu sinológa Pavla Dvořáka aj na Slovensku. „Preklad zápiskov, ktoré autorka publikovala na sociálnej sieti Weibo, keď sa desaťmiliónové mesto Wuhan ocitlo v karanténe, sa na Slovensku objavil v čase, keď už svet aj naša krajina mali svoje vlastné strastiplné skúsenosti s vírusom. Prečo by mali byť teda denníkové zápisky čínskej spisovateľky pre slovenského čitateľa objavné a hodnotné?“ kladie si otázku Ida Bibelová, ktorá pôsobila ako zahraničnopolitická redaktorka.

Legenda o rybe na strome
Príbeh z Taiwanu o rybe s nohami, Lakote, zachytila Taiwančanka Kuei Chun Miya, ktorá zaznamenáva staré legendy ostrova. Knihu z vydavateľstva Perfekt približuje Natália Dukátová: „Ryba s nohami v príbehu predstavuje symbol hľadania, tajomstvá mora a ďa­lekého lesa prinášajú zase nečakané pohľady na svet a priateľstvá v ňom. Legenda prostredníctvom nešťas­tia a nespokojnosti prepája dva svety, svet mora a lesa, a ukazuje, že aj to, čo sa na prvý pohľad zdá nezlučiteľ­né, môže nakoniec fungovať prekvapivo dobre.“

Najbližšie knižné a literárne podujatia

22. – 24. 9. 2021 Prešov – 16. ročník literárneho podujatia Prešov číta rád opäť prepojí autorov s milovníkmi literatúry. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove aj tento rok prináša bohatý program: vystúpi sinologička Dominika Sakmárová, český publicista Petr Minařík, poľský novinár, prekladateľ a bývalý diplomat Tomasz Grabiński a spisovateľka a reportérka Katarzyna Boni, ktorá z Prešova mieri do Berlína pre ocenenie European Press Prize 2020. Z oblasti poézie a popkultúry sa predstavia Michal Baláž, Tomáš Straka, James Sutherland-Smith, ale aj Eva Prchalová, Veronika Dianišková, Lena Riečanská, Ján Gavura či Peter Milčák. Súčasťou programu je aj odovzdávanie ocenení Kniha roka PSK 2020.
 
22. 9. 2021 Bratislava – Osem miest v centre bratislavského Starého Mesta sa v stredu večer stane dejiskom 13. ročníka Noci literatúry. Do čítania úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov sa zapojili známi herci a herečky, čítať budú z prekladov 16 autorov z rôznych krajín.

24. – 25. 9. 2021 Košice  V priestoroch Tabačka Kulturfabrik, Kine Úsmev a Kníhkupectve Artforum prebehne LiKE – Festival súčasnej literatúry v Košiciach. Organizátorom podujatia je literarnyklub.sk. Sledujte FB stránku festivalu.
 
5. 10. 2021 Bratislava  Vyhlásenie piatich finalistov literárnej Ceny Anasoft litera sa uskutoční 5. októbra 2021 o 14.00 naživo v Rádiu Devín.

12. 10. 2021 Bratislava  Slávnostné odovzdávanie Ceny Anasoft litera autorovi/autorke víťaznej prózy bude 12. októbra o 19.00 v Novej Cvernovke a v priamom prenose v Rádiu Devín a na sociálnych sieťach.

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

 

  • Newsletter Knižnej revue 9/2021 - 0