22.08.2023 17:00
Medická záhrada v Bratislave
Podujatie

Letná čitáreň Medická záhrada / Čítanie v tráve: Manželská poézia

Staromestská knižnica Vás pozýva na Čítanie v tráve Ivony Pekárkovej Vlada Šimeka nielen o manželskom súžití.

Manželia v roku 2019 napísali spoločnú zbierku Manželská poézia. Ako naznačuje názov, ťažiskovou témou ich zbierky je manželstvo. Namiesto milostnej poézie a veľkých gest v nej však nájdete básne, ktoré s nemilosrdne ironickým nadhľadom, charakteristickým pre autorkinu a autorovu samostatnú tvorbu, glosujú bežné problémy manželského súžitia nepochybne celkom fiktívnych postáv Pána Pandu a jeho Zlej ženy Ivony. Ako si tento bratislavský pár poradí s nástrahami každodennej starostlivosti o domácnosť? Podarí sa im našetriť na exotickú dovolenku? A ako s tým súvisí ich tajomný podnájomník? Zbierka básní vyšla v nakladateľstve Petr Štengl v roku 2019.

Okrem toho si vypočujete básne z ďalších zbierok Ivony Pekárkovej, ktoré vyšli vo vydavateľstve BRAK – Lepšia verzia seba (2019) a Možnosti neúspechu (2022). Manželia predstavia aj svoje nové texty.

Ivona Pekárková v roku 2013 vyhrala renomovanú literárnu súťaž Básne. Jej zbierka básní Lepšia verzia seba bola nominovaná na národnú cenu poézie Zlatá Vlna 2020.

Vlado Šimek je autorom dvoch básnických zbierok – Spam a iné (2009, Petr Štengl), Modlitba za Felvídek (2013, Literis).

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstup na podujatie je voľný.