Recenzia
Jakub Pavlovský
09.04.2024

Stačí povedať čim-ping

Autor kníh pre deti Ján Navrátil priniesol vo svojej novinke Čím čarujú vrabce s ilustráciami Kataríny Ilkovičovej pôvabný a čarovný príbeh o vtačích hrdinoch, ale aj o priateľstve zvierat a ľudí. Poznajúc skúseného a obľúbeného autora by sme čakali lepšie spracovaný nápad, knihu však zachraňuje skôr tradične pojatá výtvarná časť.

V rozprávkovom príbehu s fantastickými prvkami vystupuje mnoho viac či menej výrazných postav. Tými hlavnými sú otec a syn s menej častými menami Eugen a Lucián, mama Žofka a celý kŕdeľ vrabcov. Ako zistíme hneď na začiatku knižky, prvák Lucián dostane chuť na skoré čerešne – májovky. Mama ho však nenechá liezť po starom rebríku, aby si neublížil, a radšej ho zamkne do kôlne. Keď otec Eugen uvidí, ako veľmi by si jeho syn dal dlho očakávané červené guľôčky, prezradí chlapcovi tajomstvo. Pomocou čarovnej formulky sa dokážu zmeniť na vrabcov. Jednoducho stačí zatvoriť oči, ťuknúť si na konček nosa a povedať: „čim-ping“. Z otca a syna sa stávajú dve operené gule, ktoré majú medzi očami zobáky.

 

Medzi ľuďmi a vrabcami

Postupne tak sledujeme premenených vrabcov, ktorí sa pre túžbu po sladkých čerešniach musia, samozrejme, správať – a čvirikať – ako tie naozajstné. Čoskoro na to stretnú na farebnom strome plnom plodov ďalšie vtáky. Pravým operencom sú podozriví, pretože ich tu predtým nevideli. Pravé vrabce sa chcú uistiť, či sú tí dvaja skutoční. Keďže otec Geňo bol vo svete vrabcov skúsený (predsa len poznal zaklínadlo), ľahko ich presvedčí, že o nich nemusia pochybovať. A tak sa skamarátia.

Navrátil v knižke Čím čarujú vrabce popisuje vzťah medzi ľuďmi a operencami. Vrabce si pochvaľujú, že vďaka ľuďom si žijú v blahobyte a oni im za to spievajú. Na rozdiel od ľudí sú vrabce múdre ešte pred narodením, teda pred tým, než sa vykľujú. Už vo vajíčku si čítajú vrabčí šlabikár, po prasknutí škrupinky hneď spievajú alebo aj počítajú. A keď ich niekedy ľudia plašia z bydiel, robia to iba z ľútosti, že nemajú vlastné krídla.

Okrem toho sme v príbehu aj svedkami menšej nepríjemnosti. Malý Lucián v škole zažíva výsmech (deti si prečítajú jeho priezvisko Vrabec napísané s malým písmenom na začiatku). Chlapec sa do školy neteší, medzi vrabcami mu je lepšie ako medzi spolužiakmi. Mama mu poradí (popritom prezradí, že aj ona vie o Čimčárii – vrabčom svete), aby im predviedol vrabčie predstavenie. Na druhý deň si Lucián berie do školy píšťalku a hrá spolužiakom vrabčiu nôtu, ktorú ho naučil otec. Našťastie to celé dobre dopadne a z chlapca sa stane obľúbený spolužiak.

 

Chlapec či vrabec?

Na to, aká je knižka Čím čarujú vrabce útla, v nej vystupuje až priveľa postav, čo je vhodnejšie skôr pre staršie deti, ktoré sa dokážu lepšie sústrediť na čítanie. Niektoré postavy ani nemajú dôležitú úlohu, jednoducho sa objavia, niečo prehodia a zase zmiznú. Príbeh je niekedy nezrozumiteľný a popletený, podobne ako je popletený Lucián, ktorý chvíľu nevie, či je vrabec alebo chlapec. Navrátil sa snaží ísť s dobou, ale jeho moderné a technologické vsuvky, žiaľ, pôsobia veľmi násilne a lacno, ako keby sa chcel za každú cenu priblížiť súčasným deťom. Dvakrát dokonca použije podobnú „hlášku“. Prvýkrát, keď sa na začiatku rozprávajú o zbieraní čerešní: „Ešte dnes objednám na internete pevný hliníkový rebrík. Keď ho kuriér privezie, môžete čerešne od rána do večera, ba aj v noci pri lampáši svätojánskej mušky.“ Druhýkrát, keď hovoria o tom, ako im v rodine treba druhý telefón, aby ich mama mohla kontrolovať: „Ešte dnes ho objednám na internete.“ Nechýba ani prirovnanie k životu na sociálnych sieťach (pri popise reakcie Luciána, ktorý sa nemohol dostať do kôlničky, kde mama ukrýva rebrík: „... vykrivil ústa ako smutný smajlík.“).

 

Básničky a pesničky z Čimčárie

Celkový nápad vrabčej Čimčárie a tajomného kúzla, vďaka ktorému sa do nej môžu pozrieť aj ľudia, je zaujímavý. Z príbehu však cítiť nevyužitý potenciál. Napriek tomu sa autorovi podaril súbor básničiek alebo skôr vrabčích pesničiek, ktoré dej vyzdvihujú a zároveň ho približujú deťom. Rýmované básničky sú pre začínajúcich čitateľov vhodné, text sa im ľahšie číta aj pamätá. Kniha Čím čarujú vrabce pripomína starý český titul Čimčarara čim čim čim od Františka Skálu, ktorý sa venoval ilustráciám a grafickej úprave kníh pre deti a mládež. Obávam sa však, že príťažlivosť Navrátilovej knihy spočíva predovšetkým  v jej doplnení o ilustrácie Kataríny Ilkovičovej. Tradičné ilustrácie, vďaka ktorým sa aj k dnešným malým čitateľom dostáva kvalitné slovenské výtvarné umenie, stoja v opozícii ku gýčovitým disneyovským ilustráciám, vyhovujúcim povrchnému vkusu. Môže sa však stať, že moderným deťom budú pripadať staromódne.

Čím čarujú vrabce je vhodná pre deti od šiestich rokov, úrovni začínajúcich čitateľov zodpovedá jednoduchosť príbehu, krátke kapitoly, väčšie písmená aj navádzajúce ilustrácie. Príbeh je napísaný s dynamikou, ktorú možno oceniť predovšetkým pri čítaní nahlas.