13.06.2024 18:00
Artforum, Kozia 20, Bratislava
Podujatie

Josef Holcman v Artfore: Autorský večer „slováckeho Hrabala“

Pozývame vás na stretnutie s moravským spisovateľom a divadelníkom Josefom Holcmanom.
 
„Až smrťou si človek nájde svoje miesto na zemi." /Josef Holcman/
 
Josef Holcman (1952) bol pôvodným povolaním právnik v Zlíne, kde pôsobil aj ako herec i divadelný šéf na Malej scéne a ako autor spolupracoval s Mestským divadlom Zlín.
Jedna časť Holcmanovej literárnej tvorby je inšpirovaná autentickým folklórom i (neraz tragickými) osudmi ľudí jeho rodného Slovácka, je spoluautorom mnohých programov (Jízda králů či Slovácky rok) i scenárov dokumentárnych filmov.
 
Celkove je autorom asi dvadsiatky kníh a niekoľkých divadelných hier, k jeho vrcholným dielam patria odbornou kritikou oceňovaná zbierka poviedok Cena facky o perzekúciách v 50. rokoch a romány Osobní poplach (obe diela boli úspešne zdramatizované) a najnovšia Třetí cesta.
 
Josef Holcman, pokračujúc v najlepších tradíciách Bohumila Hrabala (nie náhodou ho nazvali aj slováckym Hrabalom), virtuózne narába s dialektom horňáckeho či slováckeho regiónu.
 
Jeho tvorba, charakteristická rozprávačským talentom a nekonečnou imagináciou, spadá do beletrie, ale súčasne je aj zdrojom bohatej faktografie, autentických citátov a historických opisov.
 
Večerom bude sprevádzať Alexander Balogh.
Tešíme sa na vás!