17.06.2024 10:00
Podujatie
Letná čitáreň Medická záhrada

Otvorenie Letnej čitárne Medická záhrada

Pozývame vás na otvorenie 19. sezóny Letnej čitárne Medická záhrada spojené s workshopom s ilustrátorkou Danielou Olejníkovou.
 
Na workshope si budete môcť vyrobiť letné pohľadnice inšpirované knihou Myko. Kniha Myko, ktorú ilustrovala Daniela Olejníková a napísal Jiří Dvořák, získala na Veľtrhu detskej knihy v Bologni ocenenie Bologna Ragazzi Award v kategórii Non fiction.
 
KNIHA MYKO
Sú vtipné, inteligentné, komunikujú a prepájajú sa spolu na obrovské vzdialenosti, rozkladajú a stavajú, miznú a zase sa objavujú, prispôsobujú sa a premieňajú, prežívajú bez ničoho, nepriateľom sa bránia mierumilovnými spôsobmi, liečia seba i druhých, sú krásne, rozmanité a tajuplné (ako málo o nich vieme!). Huby! V tomto spravodajstve zo sveta húb sa dozviete všetko, o čom ste ani nesnívali. Zistíte, že my ľudia sme zrelí na zásadnú premenu. Vezmite si príklad z húb! Časopis, ktorý zostavili samotné huby, aby poreferovali o svojom svete – tak koncipoval Jiří Dvořák svoje rozprávanie o tajuplnej ríši húb, zábavne, ale pravdivo. Výpravy do podhubia, praveku húb aj horúce súčasti doplňujú vtipné a výstižné ilustrácie Daniely Olejníkovej.
Knihu vydalo vydavateľstvo Baobab v roku 2023.
 
DANIELA OLEJNÍKOVÁ
Ilustrátorka a grafická dizajnérka – jedna z najvýraznejších osobností súčasnej knižnej ilustrácie na Slovensku. Absolvovala štúdium grafiky a iných médií na VŠVU v Bratislave. Venuje sa najmä digitálnej ilustrácii, využíva aj techniky linorytu, akrylu, akvarelu, ale aj sieťotlači a linorezu. Ilustruje hlavne knihy pre deti a mládež (O kresbe, čo ožila – Daniela Pastirčák, Trinásť a Dita, 30mušiek svetlušiek a iné príbehy – Jana Bodnárová, autorská kniha Liek pre vĺčika, Zatúlaný Gombík – Zuzana Csontosová, Útek – Marek Vadas...), ale aj pre dospelých (Neviditeľné mestá – Italo Calvino, Vie, čo robí – Katarína Kucbelová...).S Jiřím Dvořákom spolupracovala na knihách Hávedník, Bydlíme! a Myko.
 
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Tešíme sa na vás v Letnej čitárni Medická záhrada.
 
Vstup voľný.