Kúp mi obláčik

Alžbetka a obláčik

Túžili ste aj vy niekedy po vlastnom zvieratku, ale akosi to v detstve nevyšlo? Podobný problém mala aj malá Alžbetka. Tá však nechcela „obyčajného“ psa či korytnačku. Jej snom bolo vlastniť oblak!

Čo sa však stane, keď sa v parku zjaví pán, ktorý skutočne predáva mraky na šnúrke? Nájde Alžbetka svojho miláčika na celý život alebo sa to skončí poriadnou búrkou? Presne takto by sa dala zhrnúť dejová línia posolstvami nabitej knižky Alžbetka a obláčik. Za jej zrodom stojí dvojica kanadských spisovateľov a ilustrátorov Erica a Terryho Fan. Do povedomia slovenského čitateľa sa oceňovaní bratia dostali už svojou predchádzajúcou knihou Medzi nebom a morom (Ikar, 2019). Prekrásne ilustrovaná a stroho napísaná knižka predpovedala, že Fanovci vedia detského čitateľa zaujať natoľko, aby sa k ich titulom vracal pravidelne. Spomedzi viacerých titulov si prekladateľka Lucia Hlubeňová vybrala ich ostatný počin Alžbetka a obláčik, ktorý preložila do slovenčiny.

 

Oblaky bývajú citlivé a niekedy náladové

Kniha je vhodná pre malých čitateľov od štyroch rokov, ale rozhodne zaujme aj starších žiakov a dospelých. Texty sú úspornejšieho charakteru, čo však podporuje fantáziu a podnecuje k zamysleniu sa nad ich posolstvom. Výnimku tvorí návod Ako sa starať o oblak. Je v ňom spísaných šesť bodov a jedno upozornenie, ako si užívať spoločnosť nadýchaného lietajúceho kamaráta tak, aby boli obe strany spokojné. Žiaľ, sme len ľudia a niekedy sa stane, že aj dobre mienené rady si nevezmeme k srdcu a skúšame žiť po svojom. Na to takmer doplatilo aj dievčatko Alžbetka, pretože aj „oblaky bývajú citlivé a niekedy náladové“. A hoci sa oň pravidelne starala – polievala ho, chodili spolu na prechádzky k moru i do parku, dávala podeň vedro s vodou, keď bol plný, stalo sa to, čo nechcel ani jeden z nich. „Raz v noci začula nad sebou tiché dunenie. Vedela, čo to znamená...“

 

Pomôcka do školských lavíc

Text dopĺňajú ilustrácie, v ktorých dominujú odtiene čiernej a sivej, pričom kontrast dodáva žltá farba, úmyselne použitá na dôležitých miestach a v detailoch. Tie majú spolu s textovou zložkou získať pozornosť čitateľa a naznačujú dôležité, podstatné alebo nezvyčajné prvky deja. Toto spojenie otvára akýsi ďalší priestor pre rodičov a ich deti, aby sa rozprávali o veciach „medzi riadkami“, ako to vidia vlastnou optikou a čo si z textu či obrázka odnášajú. Ide o akési morálne postrčenie k dôležitým, závažným medziľudským otázkam, akými sú priateľstvo, pochopenie, sloboda, hnev, radosť i strata a odchod. Na jednotlivých stranách sa odkrývajú dôležité témy ľudského života a ponúkajú možnosť premyslieť si správny krok, vidieť správny krok a správne sa rozhodnúť na základe vlastnej prirodzenosti a láskavosti. Budete držať oblak celé dni len zatvorený v izbe, aj keď viete, že jeho prirodzené prostredie je niekde celkom inde? Ak má človek moc vlastniť, má aj výsostné právo ovládať život druhého natoľko, aby obmedzil jeho slobodu a prirodzenosť? Témy, ktoré sa dajú nájsť v knihe, nie sú spracované v ťažkých filozofických frázach, ale vyplývajú z obrázka či troch-štyroch viet. Aj preto sa knižka javí ako ideálna pomôcka do školských lavíc na hodiny diskusií, besedovania, etiky či tvorivého písania. Nenásilnou formou otvára spoločenské témy, ktoré formujú človeka počas jeho života. Prostredníctvom Alžbetky a obláčika Mila titul deťom ukazuje správny smer a hodnoty, ktoré sú naozaj dôležité pre všetky medziľudské vzťahy: priateľstvo, dôvera, vytrvalosť, vyrovnanie sa s negatívnymi pocitmi a emóciami, nasledovanie svojich snov. „Takmer všetci sa ponáhľali na nový kolotoč alebo bábkové divadlo. Oblaky jednoducho neboli v móde. To však Alžbetku nezaujímalo.“

 

Alžbetka a obláčik Milo

Knižka sa dá prečítať za pár minút, no jej textový i obrazový odkaz rezonuje v človeku dlho. Jej krásna a prirodzená jednoduchosť a hlboký príbeh nútia čitateľa zamyslieť sa nad tým, či sa tiež občas nesprávame ako majetnícka Alžbetka, ktorá síce chce spraviť dobrú vec, no ako sa hovorí, cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami. Alebo ako obláčik Milo, ktorý je so svojou milovanou osobou, no napriek dostatku a hojnosti všetkého mu akosi stále niečo chýba... Nájsť správny hodnotový rebríček, zastaviť sa a zamyslieť sa nad sebou a svojimi najbližšími či vrátiť sa z krátkej cesty – toto všetko ponúka jedna kniha, ktorá opisuje jednoduchý príbeh malej majiteľky a jej domáceho miláčika. (Alebo to tak celkom jednoduché nie je...)