Poznáme finálovú päťku literárnej ceny Anasoft litera

Slovenská literárna cena za pôvodnú prózu Anasoft litera vyhlásila užší výber diel nominovaných na ocenenie pre rok 2024. 

V pondelok 16. septembra v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN odborná porota oznámila päť finalistov, z ktorých jeden autor alebo autorka získa prestížne ocenenie. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční vo štvrtok 10. októbra 2024 v Divadle Astorka Korzo '90, s priamym prenosom v Rádiu DEVÍN a online na sociálnych sieťach.

O finálovej päťke a laureátke alebo laureátovi rozhoduje porota zložená z piatich odborníkov: docenta estetiky Mareka Debnára, literárnej vedkyne a kritičky Márie Klapákovej, literárneho vedca a publicistu Radoslava Passiu, literárneho historika a teoretika Karla Pioreckého a prekladateľky Júlie Sherwood. Vo svojom vyjadrení porota zdôraznila, že finálový výber rešpektuje „žánrovú, poetologickú a generačnú rôznorodosť, pričom niektoré tituly výrazne reflektujú aj aktuálnu spoločenskú situáciu.“  Nájdete v ňom denníkové zápisky, osobnú spoveď, reflexívno-experimentálnu prózu, hororové poviedky i satirický román z univerzitného prostredia. Do užšieho výberu boli zaradené nasledujúce diela, uvedené v abecednom poradí podľa priezvisk autorov a autoriek:

Dušan Dušek: Deti v daždi (Vydavateľstvo SLOVART, 2023)

Ivana Gibová: Babička© (Vlna, 2023)

Katarína Kucbelová: Modrosleposť (Vydavateľstvo SLOVART, 2023)

Richard Pupala: Druhý čierny zošit (Lindeni, 2023)

Jozef Puškáš: Vivat akadémia, zbohom Čechov (Vydavateľstvo Orman, 2023)

Porota ďalej vo svojom zdôvodnení výberu uvádza: „Pri literárnych či iných umeleckých cenách sa neustále pripomína otázka nemožnosti objektívneho hodnotenia. No pri tohtoročnej diskusii o finalistkách a finalistoch sa to potvrdilo len čiastočne. Na väčšine kníh sme sa totiž zhodli jednohlasne a jednoznačne, pri zvyšných rozhodovali nuansy. Finálová päťka je kompromisom, no každá z vybraných kníh má svoju nespornú umeleckú kvalitu a obohacuje kontext súčasnej prózy o sugestívne podnety.“

Okrem hlavnej ceny má možnosť hlasovať aj široká verejnosť. Svoju obľúbenú knihu z desiatky Anasoft litera môže podporiť v rámci Ceny čitateľov a čitateliek. Hlasovanie prebieha online na stránke www.hlasovanie.anasoftlitera.sk do 7. októbra 2024. Organizátori navyše pre hlasujúcich pripravili súťaž – jeden z nich získa dve vstupenky na slávnostný ceremoniál.

Laureát alebo laureátka ceny Anasoft litera dostane finančnú odmenu vo výške 10 000 eur, ktorú poskytuje sponzor ocenenia, softvérová spoločnosť ANASOFT. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 10. októbra o 19:00 hod. v priestoroch Divadla Astorka Korzo '90. Priamy prenos ceremoniálu bude možné počúvať v Rádiu DEVÍN alebo sledovať na Facebooku ceny Anasoft litera.

Spisovatelia odjakživa reagovali na spoločenské dianie a ich tvorba je často zrkadlom doby, pričom mnohí z nich otvárajú v spoločnosti dôležité otázky. V minulom storočí na Slovensku vládli režimy, ktoré sa snažili umlčať slobodné hlasy. Ako povedal ukrajinský básnik Ostap Slyvynsky v rozhovore pre Knižnú revue: „Je potrebné nájsť slová, ktoré by ticho narušili.“ O to sa usilujú mnohí ľudia pôsobiaci v oblasti kultúry a umenia. Nechcú a nemôžu byť ticho. Preto sa zapojili do Kultúrneho štrajku, ku ktorému sa pridalo aj občianske združenie ars_litera, organizujúce literárnu cenu Anasoft litera. „Mnohí spisovatelia i spisovateľky sa zapájajú do kultúrneho štrajku individuálne. Reprezentujú hodnoty slobody, ktorá je v súčasnosti nielen v oblasti umenia ohrozená. Najsilnejším nástrojom, ktorý kultivovaná spoločnosť má, je práve slovo. Bez slov stagnuje komunikácia. V súčasnosti však už nestačí hľadať len správne slová, lebo akokoľvek starostlivo sú vybrané a myšlienky sformulované, nie sú vypočuté,“ uviedla koordinátorka ceny Anasoft litera Simona Prokopec Fochlerová.