23.06.2005 18:00
Štúdio 12 na Jakubovom námestí v Bratislave
Podujatie

Prezentácia knihy Juraja Šebestu Triezvenie

 

Štúdio 12 v Bratislave prezentuje dňa 23. júna 2005 o 18.00 hod. zbierku poviedok Juraja Šebestu: Triezvenie, ktorá vychádza vo vydavateľstve Juga. Moderuje Ľubomír Feldek, ako hosť vystúpi Erik Ondrejička. Spieva Michaela Šebestová.

Juraj Šebesta (1964) publikoval poviedky v časopisoch Nové slovo mladých, Literárna príloha Smeny, Romboid, Dotyky, Kalligram, RAK a Wuhladko. V roku 1996 získal cenu poroty v súťaži Poviedka, ktorú organizuje vydavateľstvo L.C.A. Slovenský rozhlas realizoval jeho hru Kuleha. Venuje sa divadelnej publicistike a prekladom divadelných hier z angličtiny. Je zostavovateľom publikácie Sam Shepard: Hry a editorom série anglických prekladov slovenských hier Contemporary Slovak Drama 1 – 5 , vydaných v Divadelnom ústave v Bratislave, kde pracuje.

 

O Triezvení

Ako žijeme svoju dobu? Čo chceme, po čom túžime? Sme bohatí, chudobní, šťastní? Dá sa to všetko brať vážne?

Juraj Šebesta v zbierke poviedok Triezvenie kladie tieto otázky neraz  groteskným či ironickým tónom. Jeho odpoveďou je humor:  terapia humorom, s pochopením pre tých, čo hľadajú, tápajú či topia sa.

O vydavateľovi

Vydavateľstvo Juga dosiaľ vydalo viac než sto knižných titulov. Špecializuje sa na južnoslovanských autorov (napr. Zagorka, Aralica, Bauer, Fabrio či Gavran), ale priestor dáva aj pôvodnej tvorbe (tridsať titulov od medzinárodného práva cez históriu až po umeleckú prózu), čoho dôkazom je debutová zbierka poviedok Juraja Šebestu Triezvenie. 

 

 

Gogoľ, Kafka, Zavattini, Lasica a Satinský...   Autor zbierky poviedok Triezvenie Juraj Šebesta nadväzuje na tradíciu literatúry absurdných metafor. Šebestov jazyk je permanentnou paródiou dnešného newspeaku; aj preto nás Šebestov čierny optimizmus môže osloviť. Šebesta opúšťa svoje postavy v neľahkých situáciách, ale ponecháva im nádej. Pravda, je to nádej riadne okorenená iróniou a paradoxmi.

                                                                                                          Ľubomír Feldek

Šebesta je dobrý pozorovateľ - drobné absurdity z našich životov, manželského stereotypu, rodičovskej rutiny, mileneckých faux pas a nekonečného predstierania práce v rôznych patafyzických inštitúciách zachytí tak, že sa mimovoľne obzrieme, či z knihy netrčí aj náš tieň. Je nebezpečný ako ostreľovač, ale po zásahu neostanú padlí, iba smejúci sa.

                                                                                                          Viliam Klimáček       

Šebestov literárny subjekt si symbolicky podáva ruku s Ľudovítom Štúrom prostredníctvom kľučky v Univerzitnej knižnici. Juraj Šebesta v tom istom čase podáva svojim slovenským predchodcom i všetkým milovníkom literatúry ruku, v ktorej je dlhoočakávaný súbor jeho skvelých poviedok.

                                                                                                          Erik Ondrejička