Cena René: Na gymnáziu v Lučenci študenti videli dokument Žena novej doby od Anny Gruskovej

V týchto dňoch sa kniha Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej  od autorky Anny Gruskovej dočkala dotlače. Študenti a študentky na gymnáziách a stredných školách, zapojených do Ceny René, ju však čítali ešte v elektronickej podobe, čo nás spolu s autorkou podnietilo k tomu pustiť im ku knihe aj film o inšpiratívnej osobe, akou bola Alžbeta Gwerková-Göllnerová. Prvé gymnázium, ktoré tento film videlo, bolo Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci.

Anna Grusková je teda zároveň aj režisérka, ktorá príbeh Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej (1905-1944) spracovala ešte predtým, než o nej napísala knihu, do divadelnej autorskej hry Demokratka Erža. A približne pred rokom a pol sa uskutočnila aj bratislavská premiéra dokumentárneho filmu Žena novej doby, ktorý sme sa rozhodli priniesť spolu s jej knihou na gymnáziá a stredné školy.

„Je to pre mňa love story, detektívka, rituál i expedícia za poznaním,“ povedala o filme režisérka Anna Grusková. Prezidentka Zuzana Čaputová navyše máji minulého roka ocenila hungaristku, slovakistku, historičku a priekopníčku demokracie pre ženy Alžbetu Gwerkovú-Göllnerovú Radom Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam.

A keďže túto snímku považujeme za veľmi dôležitú rovnako, ako autorkinu knihu, pred samotnou besedou sme študentom a študentkám poskytli spomínaný dokument Žena novej doby s podtitulom Byť demokratkou nie je ľahká vec. 

Snímok približuje priekopníčku demokracie na Slovensku a hrdinku Slovenského národného povstania Dr. Alžbetu Gwerkovú-Göllnerovú, ktorá v roku 1938 prišla do Banskej Štiavnice za rodinným šťastím. Jej príbeh spoznávajú diváci a diváčky na autentických miestach, cez telá tanečníc a hercov, v spomienkach pamätníkov, analýzach vedkýň i prostredníctvom novoobjavených dokumentov a fotografií.

Kniha Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej (vydalo ju vydavateľstvo Literárna bašta), ktorá sa nachádza vo výbere piatich kníh v literárnej Cene René, je umeleckou reportážou autorky, ktorá dlhodobo skúma osudy významných žien a postavenie národnostných menšín v slovenských dejinách. V knihe vytvára živý portrét Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej, modernej prvorepublikovej ženy, priekopníčky demokracie na Slovensku. Pátra v archívoch, múzeách, knižniciach, súkromných zbierkach, rozpráva sa s pamätníkmi a vedkyňami.

  • Cena René: Na gymnáziu v Lučenci študenti videli dokument Žena novej doby od Anny Gruskovej  - 0