Milý čitateľ, v týchto dňoch sme všetci čerství absolventi sčítania ľudu, tak nám dovoľ pridať ešte zo tri otázočky: Čistí si Tvoje dieťa zuby? Každý večer? Viem, pokladáš to za prirodzené, tak poďme ďalej: Číta Tvoje dieťa? Čítaš svojmu dieťaťu? Čo sú to za otázky, to je predsa jasné! Navyše čistenie zubov predsa s čítaním nesúvisí! Milý čitateľ, iba zdanlivo. Pretože teraz sa Ťa opýtame: Naučil si svoje dieťa čítať tak často ako čistiť zuby? Váhaš? A tu sme práve pri tej súvislosti. Pretože čítanie je okrem iného aj návyk, skvelý nástroj, ktorý sme v detstve buď získali, alebo nezískali.

O tomto aj o ďalších veciach budeme hovoriť na seminári o koncepcii spoločného postupu v otázkach čítania detí a mládeže na tohtoročnej Bibliotéke. Literárne informačné centrum pripravuje na štyri dni trvania knižného veľtrhu novinky a prekvapenia pre deti a mládež. Celé podujatie je jedným okom siete, ktorá pomaličky začína na Slovensku vznikať, zatiaľ len vo forme ostrovčekov, ktoré sa, dúfajme, postupne budú spájať. Okrem iného sa napríklad vo Zvolene rozbehol výborne pripravený nultý ročník podujatia Celé Slovensko číta deťom, čitateľská súťaž Čítame s Osmijankom, naopak, vstúpila už do svojho deviateho ročníka.

Predstavte si obrovskú hojdaciu sieť, v ktorej sedia deti a čítajú, taká je naša vízia, do takej siete chceme chytiť Slovensko. Áno, započula som, milý čitateľ, Tvoje slová, hovoríš, že to sú samozrejmé veci, jasná záležitosť, všetci vedia, že treba čítať. Máš pravdu, je to pre každého taká samozrejmá vec, že nikto necíti potrebu sa ňou špeciálne zaoberať. Alebo len zopár nadšencov, bláznov, aby sme boli presní. Avšak, ako sme už povedali, čítanie je aj celkom obyčajný návyk a každý návyk treba, presne ako návyk na čistenie zubov, vypestovať. Nepokračuj, milý čitateľ, presne viem, čo chceš povedať: Spájanie niečoho takého ušľachtilého, ako je čítanie, s čímsi takým obyčajným, ako je čistenie zubov, sa Ti nepáči, chápem to. No o tom je život. A neboj sa, diamant v hrude nezhnije.