Študentskú Cenu René vyhral Dušan Martinčok s knihou Niekto sa nájde

Študenti a študentky stredných škôl naprieč Slovenskom si zvolili svojho laureáta Ceny René 2023.

Do siedmeho ročníka Ceny René bolo zapojených pätnásť stredných škôl a gymnázií. Od júna čítali desiatky študentov a študentiek päticu kníh, ktorú vybrala tohtoročná odborná porota z literárnej ceny Anasoft litera v zložení – Denisa Ballová, Zuzana Bariaková, Petr Borkovec, Magdalena Bystrzak a Renáta Deáková.

Vybraná bola napokon táto pätica diel:
Katarína Fedorová: Vyššia moc (Vydavateľstvo Slovart 2022)
Anna Grusková: Tichý pobyt (Literárna bašta 2022)
Marek Hudec: Uzol. Vojnový príbeh Nových Zámkov (Absynt 2022)
Dušan Martinčok: Niekto sa nájde (Zrejme 2022)
Dušan Taragel: Mafiánske balady (Vydavateľstvo Slovart 2022)

V septembri, októbri a v novembri prebiehali živé diskusie o nominovaných knihách spolu s ich autormi a autorkami, a to priamo na pôde jednotlivých škôl. Išlo o mimoriadne podnetné stretnutia, na ktorých sa študenti a študentky pýtali nielen na knihy a pisateľský proces, ale aj na súkromné zážitky autorov a autoriek, ktoré vo svojich dielach popisujú.

Tesne po diskusiách každá zo škôl začiatkom decembra napokon zahlasovala za svojho laureáta či laureátku, pričom titul s najväčším počtom hlasov bol víťazom prvého kola, ktorého škola nominuje do druhého kola.

V druhom, finálnom kole, jeden študent či študentka v zastúpení školy diskutovali s oponentmi z ostatných gymnázií o ich preferovaných tituloch, a to formou online hlasovania. Toto hlasovanie trvalo dve hodiny, viedla ho koordinátorka Ceny René Alexandra Jurišová spolu so Zuzanou Bariakovou, zástupkyňou porotcovského zboru ceny Anasoft litera, ktorý päticu kníh vybral.

Aj takáto priama konfrontácia prostredníctvom otvorených diskusií nielen medzi sebou, ale najmä so slovenskými spisovateľmi a spisovateľkami, učí študentov a študentky rozvíjať ich interpretačné zručnosti. Na základe skutočne skvele zvládnutých, formulovaných a informáciami podložených argumentov, napokon spoločne dospeli k jednému menu, ktoré sa stalo tohtoročným laureátom Ceny René.

V minulých ročníkoch ju získali Ivana GibováDaniel MajlingVáclav KostelanskiAlena Sabuchová a Barbora Hrínová. A tento rok sa k nim pridáva Dušan Martinčok.

„Bavili ma kontrasty. Na jednej strane prejav úcty na jednom gymnáziu, keď sa študenti a študentky pri našom príchode postavili a potom kládli skvelé otázky. Na druhej strane prejav nezáujmu zadných radov, v ktorých sedia obvyklí podozriví, bavia sa a rušia.
Nesmierne som si užíval medzigeneračnosť diskusií. Spočívala pre mňa v kontakte so študentstvom, v rozhovoroch. Najväčší zážitok som mal z detí, asi deväťročných, ktoré na jednej spojenej škole prišli na besedu, hoci bola určená stredoškolákom. Ich otázky boli bezprostredné a odvážne. Bojíte sa, čo o vás povedia druhí? Aké to je, keď o vašej knihe škaredo hovoria? Čo robíte, keď sa vám nechce?
Medzigeneračný dotyk som zažil, aj keď som počúval Dušana Taragela alebo Anku Gruskovú. Mal som chuť vybrať si notes a všetko si zapisovať. Dušan hovoril, ako deň končí tým, že si podrobne premyslí, čo bude písať na ten ďalší. Anka opisovala spontánne písanie, keď sa človek oslobodí od vnútorného sudcu a jednoducho dáva na papier všetko, necenzuruje sa. Bolo pre mňa vzácne sedieť s nimi v učebniach ako ich spolunominovaný, ale najmä ako ich poslucháč, ktorý hltá každé ich slovo, aby sa o písaní viac naučil,“ povedal Dušan Martinčok, laureát siedmeho ročníka Ceny René.

Samotné vyhlásenie Ceny René 2023 prebehlo 19. decembra o 16:00 v Starej Tržnici v Bratislave počas knižného programu Vianočnej tržnice 2023.

Víťaz Ceny René Dušan Martinčok sa prítomným poďakoval prostredníctvom videa z Luxemburska. Povedal: „Chcem sa vám, milí študenti a študentky, veľmi pekne poďakovať za Cenu René. Bolo pre mňa obrovskou cťou byť nominovaný na túto cenu spolu s Ankou Gruskovou, Katkou Fedorovou, Dušanom Taragelom a Marekom Hudecom. Cena René je pre mňa krásnym vyjadrením vzájomnosti. Lebo vy ste odo mňa o tridsať rokov mladší, a ja mám taký pocit, že vás nutne potrebujem k tomu, aby som rozumel tomuto svetu. A zároveň mám kamarátky, ktoré sú odo mňa o tridsať rokov staršie, čiže od vás sú staršie o šesťdesiat rokov. A pri nich mám takisto pocit, že ich nevyhnutne potrebujem k tomu, aby som porozumel tomuto svetu...
Cez túto cenu sa vo mne vytvára krásne časové kontinuum. Veľakrát sa hovorí o tom, že treba odovzdať štafetu novej generácii. Ale ja si to úplne nemyslím. Podľa mňa by sme tú štafetu, akákoľvek už je, mali držať spoločne. A to môže mať úplne rôzne podoby; také to medzigeneračné kráčanie, môže to mať i podobu diskusie o knihách, alebo že vytvárame akúkoľvek formu vzťahu naprieč rôznymi vekmi. Ale podľa mňa to môže mať aj podobu revolty; ak je niekomu napríklad ubližované alebo niekto, kto je slabší, potrebuje pomoc. Alebo napríklad aj vtedy, keď niekto kradmou rukou siaha na demokratické inštitúcie našej krajiny, tak aj to si vyžaduje zápas, ktorý by sme mali viesť spoločne.“

Cena René – literárna cena gymnazistov je prvou literárnou cenou na Slovensku, o ktorej rozhodujú študenti a študentky vybraných slovenských gymnázií a stredných škôl. Cenu vyhlasuje Slovenské literárne centrum spoločne s občianskym združením ars_litera. Cena má priblížiť súčasnú domácu prózu mladšej generácii, učiť študentov a študentky chápať a interpretovať literárny text, argumentovať, obhajovať svoje názory a rozvíjať kritické myslenie. Aj tento ročník Ceny René bol podporený z verejných prostriedkov Fondom na podporu umenia. Autorom vizuálneho konceptu aktuálneho ročníka je grafický dizajnér Vojtech Ruman. Sochu Ceny René pre laureáta vytvorila sochárka Nicole Koleková.

Zoznam zapojených škôl: Spojená škola – Gymnázium J. Hronca / 1. súkromné gymnázium v Bratislave / Stredná umelecká škola scénického výtvarníctva / Stredná odborná škola pedagogická Modra / Gymnázium L. Novomeského Senica / Gymnázium Pierra de Coubertina Piešťany / Gymnázium Topoľčany / Gymnázium Dubnica nad Váhom / Gymnázium Kukučínova Poprad / Spojená škola Dominika Tatarku Poprad / Gymnázium sv. Moniky Prešov / Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy Lučenec / Evanjelické gymnázium J.A. Komenského Košice / Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová Košice / Gymnázium Jána Hollého v Trnave.

  • Študentskú Cenu René vyhral Dušan Martinčok s knihou Niekto sa nájde - 0
  • Študentskú Cenu René vyhral Dušan Martinčok s knihou Niekto sa nájde - 1
  • Študentskú Cenu René vyhral Dušan Martinčok s knihou Niekto sa nájde - 2
  • Študentskú Cenu René vyhral Dušan Martinčok s knihou Niekto sa nájde - 3
  • Študentskú Cenu René vyhral Dušan Martinčok s knihou Niekto sa nájde - 4