Z Nedele a iných dní. Život a dielo Laca Novomeského

Život a dielo básnika Laca Novomeského približuje Slovákom žijúcim v Maďarsku a Rumunsku umelecké pásmo s názvom Z Nedele a iných dní.

„Vlaňajšia storočnica Laca Novomeského, zaradená do kalendára UNESCO, podnietila vrátiť sa k tvorbe tohto slovenského básnika, esejistu a politika, rodáka z Budapešti,” informovala hovorkyňa Literárneho informačného centra (LIC) Ľubica Suballyová. Ako dodala, aj preto sa LIC rozhodlo zaradiť umelecké pásmo do programu Dní slovenskej kultúry v Maďarskej republike. Program, ktorého scenáristom je literárny kritik Radoslav Matejov, odznel 4. októbra na pôde Slovenského gymnázia v Budapešti.

Novomeský bol výrazným predstaviteľom slovenskej avangardy, básnik ľudskej spolupatričnosti a hlbokého sociálneho citu, politik, novinár, spisovateľ...Bol osobnosťou európskeho formátu svojou umeleckou a publicistickou tvorbou, svojou ľudskou a hodnotovou vyspelosťou... Hlas Laca Novomeského znie talentom..., škoda, že sa tak málo vraciame k jeho analyzujúcim novinárskym článkom...Bol európsky nielen tým, že ako novinár, politik precestoval Európu, ale aj tým, že intenzívne budoval a obraňoval vzťahy priamo v jej srdci, vedel uvažovať vo viacerých kontextoch a vedel o dôležitosti vzťahov jednotlivých národov, a to aj v dobách, keď to bolo životne nebezpečné...- uviedol R. Matejov.

 

Novomeského životnú dráhu priblížili študentom a jeho verše interpretovali herci Jozef Šimonovič a Vanda Tureková. Prednesom Novomeského básní v maďarskom preklade spoluúčinkovala študentka gymnázia Júlia Kováčová. Diskusie so študentmi a ich pedagógmi po umeleckom pásme sa zúčastnil aj riaditeľ LIC Alexander Halvoník a hlavný autor a zostavovateľ publikácie Dejiny slovenskej literatúry III (literatúra druhej polovice 20. storočia, literárny historik, kritik, profesor Viliam Marčok.

Umelecké pásmo Z Nedele a iných dní putovalo ďalej po Maďarsku. Pre Slovákov v Békešskej Čabe a Slovenskom Komlóši bol pripravený tento program na 5. októbra a 6. októbra odznel aj v rumunskom Nadlaku. Pracovníci LIC viezli do škôl aj zásielku kníh, predovšetkým Dejiny slovenskej literatúry III. Stretnutia boli využité na širšiu propagáciu slovenskej literatúry medzi krajanmi. V Rumunsku sa napríklad stretli so slovenskými spisovateľmi z okruhu Vydavateľstva Ivana Krasku.

(si-cs)