Recenzia
Renáta Drvárová
01.09.2023

Liptov magický a fantastický

Len nedávno sa mi dostala do rúk kniha Obrancovia Liptova od Daniela Šmihulu, ktorú vydalo vydavateľstvo Hydra v decembri 2021, stále je však aktuálna. Autorom je slovenský právnik, politológ, publicista, vedec, diplomat, ktorý v tomto románe zúročil svoje skúsenosti.

Je to hrubá kniha, má 780 strán a aj obálka s rytierom na koni s mečom a prebodnutým vojakom ma skôr odrádzala, ako priťahovala k čítaniu. Nemám rada vojny, veď kto ich má rád? Asi nikto...        

Ale zaujal ma čarodejník Dano a Roxolanky. A do príbehu ma vtiahla Demänovská dolina, kde žije trpaslík Machnáčik. Dej románu sa odohráva v alternatívnom fantastickom svete, ktorý je umiestnený v krásnej časti Slovenska – na Liptov a do jeho okolia a napokon aj do Tatier. Svet statočného liptovského ľudu sa v ňom prepája so svetom trpaslíkov a krásnych víl.

Šestica odvážnych hrdinov – čarodejník Dano, pisár Vladislav, profesorka Katarína, čatár Jaro, Roxolanka Nika a mečiar Igor – hľadá cestu ako pomôcť Liptovu v zápase proti krakovskému drakovi a Veľkému kaganovi a vydáva sa na dobrodružnú cestu cez Tatry až do Červeného kláštora.

Autor podrobne opisuje priebeh príprav na obranu Liptova zo všetkých strán, či už z diplomatickej, odbornej, technickej a nakoniec vojenskej. Vidno, že sa v tom vyzná a zjavne využil skúsenosti a poznatky zo svojej praxe, čo treba oceniť. Nedá sa hovoriť o lacnom fantasy príbehu, kde vystupujú svalnatí hrdinovia oháňajúci sa mečom a čarodejnice, ktoré všetky problémy vyriešia jedným kúzlom. Čitateľ môže pochopiť, čo všetko je dôležité pri riadení spoločnosti – v tomto prípade Liptovskej župy, pri spolupráci so susediacimi župami ako Turca a Oravy a pri využívaní diplomatických metód pri komunikácii s okolitými mocnosťami. 

V  niektorých častiach diela sa mi zdal dej zdĺhavý a únavný. Nezaškodila by rýchlejšia dynamika – možno však autor chcel napísať práve také dielo, kde sa dozvieme, ako sa mnohé dramatické udalosti musia potichu a pomaly pripravovať v zákulisí. Zároveň mám rada, keď si s postavou respektíve s postavami knihy môžem vytvoriť hlbší vzťah, no v Obrancoch Liptova to akosi nebolo možné, keďže je tam viac hlavných hrdinov a autor sa snažil rozložiť dej medzi nich. Chýbali mi hlbšie emócie a osobnejšie vzťahy. Zdá sa však, že autor sa cielene zameral na iné aspekty príbehu. Zaujímavé je, že všetky hlavné mužské postavy boli na začiatku príbehu starými mládencami, ktorí mali problém s osobami opačného pohlavia, čo azda možno dokumentovať výrokmi: „No bola to záhadná a možno nebezpečná bytosť. Avšak to sú v podstate všetky ženy.“ , alebo „Veru, ženám je lepšie sa vyhýbať!“ V priebehu deja si však všetci našli manželky alebo aspoň partnerky, hoci v niektorých prípadoch trocha nezvyčajné... Analogicky to platí aj pre ženské hlavné hrdinky.

Kúzla sa v tejto knihe vyskytujú primerane, i keď značne obmedzene. Zrejme preto, aby sa problémy nemohli ľahko vyriešiť „nejakou mágiou“,  keďže autor chcel ukázať, že na ich odstraňovaní treba usilovne a systematicky pracovať. (To bola asi hlavná „výchovná zložka“ Šmihulovho diela, avšak rozvinutie magickej zložky v podstate fantasy románu som očakávala viac vo svete trpaslíkov a víl.) 

Autor možno mohol použiť jednoduchší opisný slovník, aby zaujal širšiu verejnosť a nielen vzdelanejšiu časť populácie. V Obrancoch Liptova je krásne zachytená Demänovská dolina a počas dobrodružnej cesty hlavných hrdinov aj príroda Vysokých Tatier. Preto dielo odporúčam každému čitateľovi, ktorý túži na jeho stránkach podniknúť so skupinou hrdinov veľkú a dôležitú dobrodružnú cestu a zároveň preniknúť do sveta trpaslíkov, krásnych víl a nádhernej slovenskej prírody. Na záver treba spomenúť aj jednu výraznú hlavnú ženskú postavu, o ktorej sme zatiaľ nehovorili. A to profesorku Katarínu a jej tajomnú rúškom zahalenú cestu do Krakova, kde rokuje s Krakovským drakom. Aké komplikácie z toho rokovania vyvstanú, nebudem prezrádzať.

Román Obrancovia Liptova ma napriek určitým výhradám rozhodne zaujal. A to najmä pre premyslené prepojenie sveta ľudí so svetom trpaslíkov, víl, čarodejníkov a iných magických bytostí, pričom ich spolužitie prebieha v akoby reálnych mestách, údoliach a horách severného Slovenska. 

Uprostred čítania som si dokonca uvedomila, že z celého príbehu by mohol vzniknúť celkom zaujímavý filmový seriál, ktorý by mal čo povedať ľuďom v dnešnej modernej dobe a azda aj ukázať, ako by mala aj malá krajina (akou je Slovensko) správne využívať všetky svoje zdroje a spolupracovať so svojimi spojencami na to, aby posilnila svoju hospodársku a vojenskú moc a ubránila sa pred agresorom. 

 

Daniel Šmihula: Obrancovia Liptova

Bratislava: Vydavateľstvo Hydra, 2021