Vychádza júnová Knižná revue!

Na obálke júnovej Knižnej revue je dielo Cestovná batožina od Otisa Lauberta.

Júnová Knižná revue je predovšetkým o rozhovoroch. Nájdete ich až päť a každý z nich je svojím spôsobom mimoriadny. Predovšetkým vám dávame do pozornosti laureáta Nobelovej ceny za literatúru a jedného z najvýznamnejších afrických intelektuálov Wole Soyinku. Slovensko navštívil na pozvanie festivalu Nová dráma a nám poskytol exkluzívne interview o úlohe umenia v polarizovanej spoločnosti.

So Sofijou Andruchovyč sme sa rozprávali o jej románe Amadoka, historických traumách, pamäti a ukrajinskej identite. S taiwanskou prozaičkou, feministkou a politickou aktivistkou Li Ang, ktorá onedlho navštívi Slovensko, zas hovoríme o sile literatúry meniť svet a o spoločenských zmenách, ktoré jej ostrov zažil za posledné desaťročia.

Literárny vedec Adam Bžoch vysvetľuje úlohu konverzácie v literatúre i v spoločnosti a zamýšľa sa nad tým, či u nás raz pochopíme podstatu dialógu. A nakoniec vojnový reportér Tomáš Forró predstavuje svoju novinku Spev sirén, ale aj vysvetľuje, prečo by sme sa mali prestať tváriť, že sa nás táto vojna netýka a že nám od Ruska nič nehrozí.

Na našich stránkach však okrem rozhovorov nájdete aj niekoľko textov, venovaných 100. výročiu úmrtia Franza Kafku, a k tomu tradične množstvo recenzií a tipov na nové knihy.

Príjemné čítanie!